Свети Николај Србски

ae9a25547cУ данашњим читањима, поукама и песмама Црква нам показује пример једне жене грешнице, која је са том вером у Сина Деве Марије примила спасење. Вама је свима познато како се то догодило. Ја ћу поновити причу укратко:

Неки губави фарисеј позвао је Господа Исуса на ручак. Ту је био и Јуда. Кад су сели за трпезу наједном уђе у кућу једна жена, позната грешница из града. Донесе стакленицу скупоценог мира, зађе позади Исуса, распусти своје косе, клече и поче мирисом прати ноге Господње, мирисом и сузама прати, а косом отирати.

Тада се јавише два господина за реч: губави домаћин и Јуда среброљубац. Губави домаћин подругљиво рече у себи за Исуса: да је он пророк знао би ко и каква га се жена дотиче; јер је грјешница.

А Јуда опет, ванбрачни син неке друге грешнице према предању оваплоћење среброљубне блудње свога рода и сам погружен у финансијске апетите свога племена - љутито узвикну: зашто се ово миро не продаде за триста гроша и не даде сиромасима?

Тако су се, дакле, против покајане жене грешнице дигла два љута грешника: један фарисеј сав од греха губав телом и душом, и један издајник који је за 30 сребрника продао свога Учитеља.

Но од обојице ми добијамо по једно драгоцено сведочанство, од губавца - да грешнике нико тако не оптужује као грешник, а од издајника - да је миро које је она грешница левала на ноге Исусове заиста било веома скупоцено. Стајало је триста гроша, по речима Јудиним. А Јуда је био вешт то проценити!

Укоревши обојицу како ваља Господ се окрете уплаканој жени покајници и благо јој рече: Опраштају ти се гријеси... Вјера твоја поможе ти; иди с миром (Лука 7, 37; Јов. 12, 4).

И устаде жена изнова рођена, чиста и светла као Ева пре греха; не више грешница но праведница, и не више жена него девојка, управо девица тек рођена Духом Господњим.

PlDgm7aLjVA

Свети Јован Златоуст

EKRFqIBW4AwfUVYСлушајте сви који страдате од Јудине болести!

Чак ни на вечери Исус није престајао да се стара о Јуди, него је до самог последњег дана разговарао с њим о томе, и мада Јуда није примао од Његових убеђивања никакву корист, Он је наставио да извршава своје дело. Тако и ми, знајући то, морамо, не клонувши духом, чинити све за заблуделе и лакомислене – убеђивати их, учити, тешити, храбрити, саветовати, макар немали никаквог успеха. И Христос је видео да се издајник није покајао, а ипак није престајао да се стара о њему, да га убеђује, да у њему подстакне страховања, да га сажаљева, и увек је то чинио прикривено, а не отворено и јавно. Он је чак у самом тренутку издајства допустио да га пољуби.

Но све је то за Јуду било бескорисно. Како је велико зло среброљубље! Оно је учинило Јуду крадљивцем светиње и издајником. Пажљиво саслушајте све ово, среброљупци, сви који страдате од Јудине болести, саслушајте и сачувајте себе од те страсти!

Јер кад се онај који је живео са Христом, чинио чуда и служио се тако високим учењем, сурвао у такав бездан јер није био слободан од те болести, тим више вас, који не слушате чак Свето писмо и стално сте предати бригама о овом [животу], лако може да захвати страст среброљубља.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com