Screenshot 2023 07 27 220639

У Храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника данас је, 27. јула 2023. године, служена света Литургија поводом молитвеног спомена светог новомученика Слободана Стојановића Доњокаменичког из Епархије зворничко-тузланске, који је имао само 12 година када га је у јулу 1992. године у насељу Каменица код Зворника, зверски мучила и убила албанка Елфета Весели, припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље и Каменица такозване Армије БиХ, известила је Радио-телевизија Републике Српске.

Screenshot 2023 07 27 220751

Свети новомученик Слободан Стојановић Доњокаменички је настрадао у лето 1992. године, након што је његова породица бежала од муслиманских јединица код кумова у заклон, у суседни засеок. Мали Слободан се сетио да је заборавио свог пса и, док су сви спавали, искрао се и вратио по свог Лесија. Малишана је 1993. године пронашао патолог Зоран Станковић у јами код села Доња Каменица у старом, плавом радничком мантилу заједно са неколико убијених Срба. Обдукцијом су констатоване бројне повреде нанете пре и после убиства. Стомак му је био распорен у облику крста. Сахрањен је на месном гробљу у Дрињачи, где су поред њега, нешто касније, сахрањени и његови родитељи.

Пуних 25 година Елфета Весели, звана "жена звер", успешно се скривала, да би на крају била ухапшена у Швајцарској и испоручена Босни и Херцеговини. Поред свих доказа и налаза медицинске струке да је она извршила ово убиство, за шта постоје и бројни сведоци, она је добила само 10 година затвора.

Обележавање мученичког страдања св. новомученика Слободана Стојановића почело је 2017. године, сваког 27. јула, служењем помена и полагањем цвећа на његов гроб на месном гробљу у Дрињачи код Зворника. У жељи да се сачува успомена на његов живот и страдање, на иницијативу Црквене општине Дрињача, а благословом Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, у порти Храма у Дрињачи биће постављен споменик висине четири метра, тежак преко четири тоне, са знаком Крста на врху. Споменик је израдио и донирао истакнути привредник и академик Драгољуб Драго Мирковић са породицом, из Бијељине. Израду рељефа у бронзи са ликом Слободана Стојановића и пса, по кога се вратио када је страдао, финансирала је Борачка организација Републике Српске и донатори, известила је раније Епархија. Скупштина Града Бијељина одлучила је да се ово спомен-обележје постави на Централном градском тргу, као символ страдања све деце у Одбрамбено-отаџбинском рату, писала је Политика.

Свети новомученик Слободан Стојановић Доњокаменички канонизован је на редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у мају 2022. године.

Вест обрадила и приредила Редакција Радија "Слово љубве"

Извор: Радио-телевизија Републике Српске

Фото: Снимак екрана

Пренето са: Слово Љубве

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com