Свети Јован Кронштатски

p1ealsfgsp1ua8ogtpmv1msii1h5

Напомена: Поштовани читаоци, Вашој пажњи нудимо неколико цитата о монархизму великог руског светитеља Јована Кронштатског...

†   †   †

«Чврсто се држи Русијо, своје Вере и Цркве, и Цара Православнога, ако хоћеш да те не поколебају људи неверја и анархије, и ако не желиш да се лишиш Царства и Цара Православнога. А ако отпаднеш од своје вере, од које су већ отпали многи интелектуалци, више нећеш бити Русија, н Света Русија, него хаос свакојаких иновераца, који настоје да се узајамно истребе.»

†   †   †

«Воли Отачаство земно и оца Отачаства - оно те је васпитавало, одликовало, указало ти поштовање, свиме обилује, али нарочито љуби Отачаство небеско. Оца будућега века, то је Отачаство несравниво драгоценије од оног, јер је свето и праведно, непропадиво. То ти је Отачаство стекао Син Божији Својом бесценом крвљу. Али, да би био припадник тог Отачаства, воли његове законе, као што си обавезан да уважаваш законе земаљског Отачаства.»

†   †   †

«Да подсредством државних личности Господ чува добро царства земаљских,а нарочито мира Цркве Своје, не допуштајући безбожним учењима, јересима и расколима да је узнемиравају.И највећи светски злочинац, који ће се јавити у последње време-антихрист, не може се мећу нама појавити због самодржавне власти, која спречава анахирчне покрета и одвратно учење безбожника. Апостол говори да се антихрист неће јавити на земљи док буде постојала самодржавна власт. -Умукните ви, уображени конституционалисти и парламентаристи! ''Иди од мене,сатано! Саблазан си ми! Јер не мислиш што је Божије, него што је људско'' (Мт.16,23), рекао је Господ Петру који му је противречио. Идите и ви, који се противите заповести Божјој! Не располажете ви престолима Царева земаљских. Одбијте, дрзници, који ни сами собом не умете да управљате не учинивши ништа корисно за Русију. Од Господа се добија власт, сила, храброст и мудрост да се управља својим поданицима.»

†   †   †

«Шта би смо ми Руси, постали без Цара? Непријатељи наши би се брзо постарали да униште и само име Русије, јер је носилац и чувар Русије, после Бога, Господар Русије, Цар Самодржавни, без кога Русија није Русија.»

†   †   †

«Несрећна Отаџбино, када ћеш узнапредовати? Само тада кад се будеш држала свим срцем Бога, Цркве, љубави према Цару и отаџбини и чистоте нарави. -Откуд та анархија, та револуцуја, тај социализам, та одвратна комуна, ти штрајкови, разбојништва, убиства, отимачине, друштвени неморал, тај царујући разврат, то свеопште пијанство? -Од неверја, од безбожништва. И зато, ако влада и Државна дума која се скупља желе да у држави уведу поштовање према законима, потчињавање према законима, потчињавање власти, мир и поредак, разумни и корисни рад, морају да обуздају неморалну штампу, која подјарује све страсти, и да најбрижнију пажњу посвете васпитању младежи и да јој, као и њеним гордим наставницима и интелигенцији, покажу, и то личним примером, шта је дужно поштовање према вери и Цркви и заповестима Еванђеља... «

†   †   †

«Нико не може на Царство поставити ни једног земаљког цара осим Цара Небескога - Бога. Не сам собом, него Богом цар царује. Бог је назначио да у Русији буде цар из дома Романова и тај род по милости Божје, царује... А ви пријатељи, крепко стојте уз цара, поштујте га, волите, волите свету Цркву и отачаство, и памтите да је самодржавље - једини услов напредка Русије, не буде ли самодржавља - неће бити ни Русије, власт ће узети Јевреји који нас силно мрзе.»

†   †   †

«Не бојте се и не страшите се браћо, нека се бунтовници-сатанисти тренутно утеше својим пакленим успесима. Суд им од Бога не касни, и погибија њихова не дрема (2.Петр. 2,3). Десница ће Господња наћи све који нас мрзе и осветиће се за нас праведно. Моја је освета, ја ћу вратити, говори Господ (Јевр. 10,30). Зато нећемо падати у чамотињу, видећи све шта се сада свету дешава! Предвижам обнову моћне Русије, још снажније и моћније. Запамти, на костима Мученика, као на чврстом темељу, биће подигнута нова Русија - по старом обрасцу, снажна својом вером у Бога, у Свету Тројцу! И биће по завету Светога Кнеза Владимира - као једна Црква! Престали су руски људи да схватају шта је Русија, она је подножје Престола Господњег! Руски човек то мора схватити и Богу благодарити зато што је Рус.»

†   †   †

«Хришћани који не верују у Бога, који делују скупа са Јеврејима, којима је све једно каква је вера: - са Јеврејима они су Јевреји, са Пољацима, они су Пољаци - то нису Хришћани, осим по имену, и пропашће ако се не покају.»

†   †   †

«Господе, Ти си истинити Господ творевине! Шта то замишљају против Русије и против Свете Цркве Твоје, Немци, Пољаци н Финци, који су унаказили Еванђеље Твоје, који су одпали од Цркве Твоје! Господе, шта су они замислили! Они хоће да нас до краја прождеру и разоре храмове твоје, богослужење Твоје, уставе Твоје, установе светих Апостола и светих Отаца Ваељенских и помесних Сабора! Шта доживесмо!»

†   †   †

«Рушећи веру у Бога, у Христа, у Цркву, ви, толстојевци, рушите Русију, припремајући јој политичку пропаст, јер се Русија раширила и постала снажна, просвећена и уважавана од непријатеља, само кроз православну веру, преко предстатељства и заступништва Богоматере...»

Извор: Слободни извори, вибер група

Фото: РУНЕТ

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com