Свети Теофан Полтавски

1683016488376

Поштовани читаоци, свети Теофан Полтавски свакако је припадао најужем кругу најзначајнијих руских архијереја из прве половине ХХ века. Овај велики поборник и поштовалац Светог Предања у Православљу, пре него што је уснуо у Господу, оставио је сведочанство о предодређеној од Бога судбини Русије. То сведочанство записао је његов колега архијереј, архиепископ Аверкиј (Таушев):

«Ја не говорим од себе...Господ ће да се смилује на Русију по неизрецивој милости Својој, народ Божији ће се исцелити и обратити ка покајању и вери. Десиће се то, што нико не очекује. Русија ће васкрснути из мртвих, и цео свет ће се удивити.

У њој ће тријумфовати Православље. Али оног Православља које је било раније, већ неће бити. Сам народ ће обновити православну монархију. Самим Богом ће бити постављен силни Цар на Престо. Он ће бити велики реформатор и имаће јаку Православну веру. Он ће бити велика личност, са чистом, светлом душом и силном вољом. Он ће бити из династије Романових по женској линији. Он ће бити Божији изабраник, послушан Њему у свему. Он ће преобразити Сибир. Но, та Русија неће дуго постојати. Ускоро после тога биће оно о чему говори Јован Богослов у Апокалипси».

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com