Свети Теофан Полтавски

 Screenshot 2023 07 20 071634

Поштовани читаоци, из књиге о светом Теофану Полтавском, једном од највећих поборника у ХХ веку очувања Светог Предања у Православној Цркви, преносимо једно његово писмо из 1936. године…

   †   †   †

Поштовани пријатељу!

Обраћате ли Ви пажњу на то што се сада чини у свету? Министри свих држава света једино што раде у садашње време јесте да говоре о миру целог света. Министри Француске и њој пријатељских држава, осим тога, врло упорно говоре о гаранцијама безбедности, као о најважнијем услову тог „мира“.

И невољно ми падају на памет речи апостола Павла Солуњанима: „Дан Господњи ће доћи као лопов у ноћи. Јер када буду говорили: „мир и безбедност“, тада ће их изненадно снаћи погибао (то јест, људе који немају љубав према истини – 2. Солуњанима 5: 10), слично као што мука постиже трудницу, и неће избећи (1 Солуњанима 5: 2-3).

Сви, који љубе истину, треба не само да посматрају знамење времена, већ и да извлаче одређене закључке из тих посматрања.

Што се тиче црквеног живота у речима Спаситеља, за нас је речено да ће, као једна од најпоражавајућих појава последњих времена, бити то да ће пасти звезде са неба (Матеја 24: 29). По објашњењу Самог Спаситеља, „звезде“ су анђели… цркава, то јест епископи (Апокалипса 1: 20). Морални пад епископа, на тај начин, јесте један од најкарактеристичнијих знакова последњих времена. Нарочито је ужасан пад епископа кад отпадну од догмата вере или, како каже апостол, кад желе да изврну Христову благовест (види: Галатима 1: 7).

Апостол заповеда да се таквима изрекне „анатема“: „Ако вам неко проповеда Јеванђеље другачије него што примисте, анатема да буде! (Галатима 1: 9)

Овде не треба отезати – наставља он: „Човјека јеретика по првоме и другоме савјетовању клони се, знајући да се такав изопачио, и гријеши; самога себе је осудио“. (Тит 3: 10-11). Иначе, то јест због равнодушности према одступању од истине, и тебе може снаћи Божији суд: „Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих“. (Апокалипса 3: 16)

Облаци се згушњавају на хоризонту. Приближава се Суд Божији над народима и лицемерним хришћанима, почевши од јеретичких и млаких јерарха.

Пасус преузет из књиге „Архиепископ Теофан Полтавски (1873-1940)“, страна157-158.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com