Свети Лука Кримски

 Screenshot 2023 12 31 202321

Поштовани читаоци, на дан када цела планета прославља један од антипразника, наводимо речи једног светитеља Господњег, светог Луке Кримског, од пре нешто више од седамдесет година, речи које као да нису писане уочи Нове 1951. године, него као да су писане уочи ове 2024. године. Уједно, ту је садржано и објашњење зашто већ годинама никоме не честитамо антипразнике, него само велике хришћанске празнике...

     †     †     †

Свети Лука Кримски, врхунски професор, хирург, епископ, једини светитељ који је био – добитник Стаљинове награде.

Провео је скоро 20 година у логорима и прогонству, али је чак и тамо настављао да служи и оперише.

Наводимо фрагмент светог Луке на Нову годину 1951. године.

«И, како ћемо ми дочекати нову 1951. годину? Наравно, не онако како је дочекују мирски људи: не са шампањцем, не уз пирошке и здравице.

Хоћемо ли једни другима честитати Нову годину?

Не, нећемо, јер не знамо шта нас чека у тој години, а та година се може показати и као страшна и као тешка година, јер никада још међународни односи нису били толико затегнути, толико грозни као сада.

Земље које су непријатељи наше Отаџбине потпуно отворено рипремају против нас, а такође и против свих демократских земаља, страшни, ужаснији од свих ратова који су се било када водили у свету.

Шта чинити, како се понашати, како дочекати ту 1951. годину?

У молитви, у дубокој покајној молитви: и молитви о томе, да Господ не допусти тај неизрециви ужас на целу земљину куглу, да не допусти то још небивало крвопролиће и масовно уништење људи»

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com