Свештеник Георгиј Максимов

Screenshot 2024 03 23 225903

Драга браћо и сестре, честитам вам празник Победе Православља. Победа Православља – то је победа истине над лажју, победа истине Божије над јересима. Где заправо тријумфује и где је тријумфовало Православље? Наравно, у Цркви Христовој. Изван Цркве, као и раније, тријумфује лаж и тако ће бити до дана Његовог другог доласка. Но, Православље тријумфује у Цркви Христовој пошто се испуњава обећање Спаситеља да је „врата пакла неће надвладати“ (Матеја, 16: 18).

Господ је дао Цркви својство несавладивости. И као што је приметио још свети Јован Златоусти у IV веку, ма колико гонитеља устајало против Цркве, па тако и оних који су објавили да ће завршно уништити Цркву, али су услед тога они погинули, а Црква остаје и тријумфује. И тај тријумф Православља који је у Цркви почео већ овде на земљи, наставиће се и у пуној мери оваплотити у Царству Небеском, у животу будућег века.

Притом бих желео истаћи, да се празник зове „Победа Православља“, а не „победа православних“. Зато што није сваки који назива себе православним, учесник у том празнику, него само они који су истински православни. Они који верују у складу са истином Божијом, без било каквих компромиса са лажним учењима, са јересима, и који живе у складу са истином Божијом. Они чији је ум и срце и чији су поступци у складу са истином Божијом – ти су истински православни и ти тријумфују достојно на овај дан, као чеда Божија, као синови Цркве тријумфалне.

Зато се потрудимо не само на данашњи дан, него у све наше дане, да не попустимо пред нагризајућим лажима овога света, који кроз разне изворе покушава да затрује ум и срце хришћанина. Мислим да су вам познати људи који су добро почели свој пут ка Богу, међутим, у процесу су овако или онако отпали од своје прве љубави према Богу, пошто су дозволили да им се украде из њиховог срца, као врана из приповетке, посејано семе истине Божије – да ли из страха, или због привезаности за земаљска блага, или због самољубља – но, они су изгубили ту истину и у резултату тога су се лишили оног добра које су стекли на почетку свог духовног пута.

Као што рђа изједа железо, као што плесан напада хлеб, тако разне лажи овог света покушавају да победе хришћанина. Али нам је Господ у Цркви Својој дао све како бисмо се сачували у беспрекорности, у чистоти. И многи светитељи су нам оставили пример тога, како су они могли сачувати у најтежа и мрачна времена људске историје: и у време прогона, и у време ратова, и у време благостања, када такође постоје своја искушења. Они су могли тај пут да прођу достојно и Црква је сачувала сећање на њихов живот, да бисмо могли и ми, орјентишући се на њих и просећи њихову помоћ, такође тај пут проћи достојно.

13. март 2022. г.

Храм преподобног Сергија Радоњешког у Бусинову.

Превод са руског: Саборник

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com