Screenshot 2023 04 13 184703

Нас ради Распятаго, / приидите, вси воспоим, / Того бо виде Мария на древе, и глаголаше: / аще и распятие терпиши, / Ты еси Сын и Бог Мой.

       †       †       †

На Велики петак Страсне седмице сећамо се страшних страдања Христових, у православној Цркви названих Страстима Христовим - суда, казне, скидања са крста и погребења.

Исуса је осудио и казнио римски владар Понтије Пилат на захтев првосвештеника Јудеје. Пилат прво није желео да казни Исуса и говорио је да не види његову кривицу. Али народ који му је само неколико дана раније клицао Осана, сад је тражио казну која је на крају и изречена и извршена.

На Велики Петак се не служи Света Литургија, то је дан када је Христос Сам Себе на Голготи принео на жртву.

Ујутро на Велики Петак, пре подне се служе посебне службе - Велики (Царски) часови, у којима се читају старозаветни и новозаветни текстови повезани са Крсном смрћу нашег Спаситеља.

Вечерња се служи у дневним часовима, на час смрти Спаситељеве, сећамо се Његовог скидања са Крста и Његовог погребења. После свештеници са Престола износе Плаштаницу (која изуображава Христа како лежи у гробу) до средине храма и стављају је на специјални сто који изображава гробницу.

 Велики Петак је дан најстрожег поста и многи верници тога дана ништа не стављају у уста.

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com