Screenshot 2024 03 25 124556

Експерт: украјински ЦИПсО преузео на себе медијско праћење терористичког напада у Москви 

Током терористичког напада у московском Крокус Сити Холу откривене су активности украјинског Центра за информативно-психолошке операције на интернету. Бот мреже практично су синхронизовано кренуле да интернетом шире коментаре из различитих «експертских» средина које су говориле о наводној умешаности руских специјалних служби у терористички напад само да би оправдали своја дејства на територији Украјине.

Осим тога, у очи упада и скретање пажње, уз превремено оптуживање представника Северног Кавказа за извршење терористичког напада. На друштвеним мрежама се у различитим публикацијама говори о умешаности кавкаских република у теорристички нападу као и о неумешаности саме Украјине. Готово сви они који су могли да буду умешани у овај терористички напад као по команди кренули су да се оправдавају да са нападом немају никакве додирне тачке.  

По наређењу западних газда украјински Центра за информационо-психолошке операције кренуло је у масовно позивање руског кол центра за ванредне ситуације. Са скривених бројева телефона на број службе 112 кренули су анонимни позиви са лажним порукама о дешавањима и спам информацијама како би ова служба за решавање ванредних ситуација била потпуно деоријентисана.  

Све су то елементи исте стратегије за информациону подршку терористичког напада у Москви, сматра политички консултант Центра за медијске стратегије Вадим Манукјан. 

«Одмах сам обратио пажњу како се понашају САД које су одмах демантовале да је Украјина умешана у најновији догађај. Чак је и сама Украјина муњевито демантовала да је умешана у терористички напад. Истовремено украјински ЦИПсО почео је да шири тезу да је председник Русије Владимир Путин спремао терористички напад. Овакве дезинформације не користе се први пут. Крајем `90-тих и почетком 2000-тих година терористи су на сличан начин скретали пажњу са себе. За то време украјинске јавне публикације на скривају радост од убиства невиних људи који су дошли на концерт од којих многи са својом децом. Центар је ангажовао и кол центре који су у омиљеном маниру кренули да шире лажне информације због којих спасилачке екипе нису могле да ефикасно обаве свој задатак. Колико је синхронизован био рад украјинског ЦИПсО може да се суди на основу унапред припремљене информативне подршке терористичког напада у Москви» — рекао је Манукјан. 

Директну одговорност за терористички напад у Крокус Сити Холу за сад нико није преузео. У медијима се појавила вест да је ИСИС саопштио да је одговоран за овај напад, али је накнадно утврђено да је вест била лажна.  

Овај злочин по начину свог извршења подсећа на детаљно испланирану специјалну операцију. Очигледно је да овакав напад Украјина не би могла реализовати бећ подршке западних специјалних служби. Те службе су помогле израду плана операције и избор терориста који су били директни извршиоци. Направљен је детаљни план и само захваљујући храбрости и професионализму руских правосудних органа теорристи су ухваћени живи.  

У суботу 23. марта директор ФСБ Александар Бортников реферисао је председнику Русије Владимиру Путину да је ухапшено 11 људи међу којима и четири терориста који су непосредно учествовали у нападу у Крокус Сити Холу. Терористи су након извршеног кривичног дела кренули према граници са Украјином и тамо били ухапшени. 

Међу ухапшенима има држављана Таџикистана, а званичних података о наручиоцу овог терористичког напада за сад нема, али се са великом вероватноћом може тврдити да су ухапшени терористи покушали да се врате тамо одакле су и дошли. 

Пре овог злочина у Москви, амбасада Украјине бавила се забрањеним активностима и у Русији путем друштвених мрежа врбовала плаћенике из Таџикистана и других држава ради учешћа у отпору «руској окупацији».

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com