Людмила Дебус

WCJ5jDGy 8M

Напомена:Поштовани читаоци, са радошћу преносимо обавештење сестре Људмиле Дебус из Омска, о изградњи два храма, једног посвећеног икони Мајке Божије "Тројеручица" и другог посвећеног Владимирској икони Мајке Божије. Саборник је писао о историјату доласка иконе у Сибир (видети ОВДЕ, ОВДЕ, ОВДЕ и ОВДЕ), поклона игумана Симеона из Рукумије владици Тарском и Тјукалинском Саватију (данас епископ задужен за Оружане Снаге Руске Федерације). После тога је створена и Сербирија са циљем даљег јачања јединства наших православних народа. На фотографији горе је пројекат за два храма, један дрвени и један камени, посвећене "Тројеручици" и Владимирској икони Мајке Божије. Од срца желимо брзу изградњу храма и нека Тројеручица сједини православну браћу као што је некада сјединила руку светог Јована Дамаскина...

†   †   †

Радостан догађај! Изражена је жеља да се на пролеће почне градња дрвеног храма. Камени ће се такође градити, али нешто касније. Главни разлог је практични - камени храм захтева свакодневно грејање, што је у одсуству гаса физички тешко и материјално скупо. На "надизаним", то јест покретним теренима, неопходно еј почети и завршити градњу током једне сезоне. Камени храм је скупљи и захтева прикупљање средстава током једног лета. Предвиђа се изградња невеликог "свакодневног" (за свакодневна богослужења) дрвеног храма иконе Мајке Божије "Тројеручице" и свечаног каменог храма  Владимирске иконе Мајке Божије (за служење током великих празника).

Архитекта Татјана Павловна Малиновска је предложила прве скице на разматрање. Прототип је дрвена архитектура руског севера, где је све лаконично, строго, без сувишног декора. Доста је висока споља, па се унутрашњи плафон може спустити. Татјана Павловна је дала минималне размере храма (које се разматрају), али са бочним вратима које ће увећати капацитет у случају неопходности.

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com