Патријарх Московски и све Русије Кирил

Са дубоком тугом примио сам вест о кончини мог вољеног сабрата и саслужитеља Његове светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког, Патријарха српског Иринеја.

У име архипастира и пастира, монаштва и верника Руске православне цркве, као и у своје лично име, изражавам саучешће у вези с горким губитком који је задесио сестринску Српску православну цркву. Бог је Цркви Светог Саве дао мудрог Патријарха, који је читав свој дуги живот посветио делу њеног духовног укрепљења. Испуњен искреном хришћанском љубављу према људима, покојни Архијереј не штедећи снагу, увек се трудио да буде са својом паством, тешећи се општењем с народом Божјим, радујући се са онима који се радују и тугујући са онима који тугују (Рим. 12:15). И у посљедњем часу свог земаљског пута Његова светост Патријарх Иринеј поделио је страдања оних верних чеда чији је животни пут пресекла разорна епидемија.

Новопрестављени поглавар својим високим ауторитетом и непоколебивом вјерношћу светим канонима учинио је много на очувању јединства свјетског православља и одржавања канонског поретка у Светој Цркви Христовој.

Упокојени је био велики пријатељ Руске православне цркве, коју је више пута посећивао у службеним посетама, обишавши не само главни град Москву, већ и град Светог Петра, и крстионицу Кијев и престоницу Белорусије Минск. Више пута је Његова светост Патријарх Иринеј, са светитељском неустрашивошћу и непосредношћу искрено подржавао прогоњено канонско православље у Украјини.

Последња, али, нажалост, неостварена жеља покојника била је да са мном освешта Храм Светог Саве у Београду. Завршетак унутрашњег уређења овог величанственог здања несумњиво ће ући у историју као једно од главних достигнућа његове патријаршијске службе.

Господ Исус Христос, васкрсење и живот (Јн. 11:25), да упокоји душу новопрестављеног слуге Свога у насељима праведника, у којима нема болести, ни туге, ни уздаха, већ је живот бесконачни.

Вјечан му и благи спомен!

С љубављу у Господу

КИРИЛ, ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И СВЕ РУСИЈЕ

11/21/2020

Извор: ПРАВОСЛАВИЕ.РУ

Фото: ПРАВОСЛАВИЕ.РУ

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com