Наталија Пиминова, Православни универзитет Светог Тихона у Москви

Snimak ekrana 2024 09 28 160308

Група студената и професора Православног  универзитета Светог Тихона (Руска Православна Црква, Москва) допутоваће на недељу дана у Србију и да представи руску православну културу и духовност и свој универзитет.  Планирани су свакодневни просветитељски састанци са српском омладином и одраслим људима под називом «Вечери руске културе».

На овим вечерима представници Православног универзитета Светог Тихона ће излагати извештаје о својој земљи и њеној култури, као и о вековном пријатељству братских народа Србије и Русије. Студентски хор ће извести руске духовне песме, народне и војно-родољубиве песме. Учесници ће рецитовати, изводити традиционалне руске плесове и комуницирати са српском публиком свих узраста. «Вечери руске културе» укључују и изложбу фотографија уметника Валерија Близњука, посвећену култури руског Севера. 

Snimak ekrana 2024 09 28 160209

Ово путовање је део пројекта грантова Свето-Тихоновског фонда за подршку православном образовању под називом «Руско-српско пријатељство: историјске, културне и духовне везе у песмама омладине - ка стогодишњици Руске Цркве Свете Тројице у Београду». Професори и студенти Православног универзитета Светог Тихона посетиће светиње и градове, културно-просветитељске и образовне установе. Међу њима су Православни богословски факултет Универзитета у Београду, Богословија Светог Арсенија у Сремском Карловцима, Матица Српска, Руска црква Свете Тројице у Београду, манастири Жича, Студеница и др. 

Циљ пројекта је представити руску културу, показати блискост историјских судбина наших народа, открити историјску улогу Русије у светским ратовима. Групу предводи доцент Православног универзитета Светог Тихона у Москви, кандидат теологије и јереј, Алексије Черниј. Међу студентима су ученици различитих факултета као што су теолошки, историjско-филолошки и педагошки, економски, а такође и факултет црквене уметности. Концертни хорски програм «Вечери руске културе» учесници путовања припремају под вођством Светлане Ткач, коjа jе дипломирала на факултету црквеног певања Православног универзитета Светог Тихона у Москви.

Историја пријатељских односа између Православног универзитета Светог Тихона и српских образовних и културних установа траје од 2006.године. Главни партнери универзитета су Универзитет у Београду и Универзитет у Нишу. Већ скоро двадесет година на Православном универзитету Светог Тихона се одржавају изложбе, концерти српске духовне и народне музике, презентације књига, приказуjу филмове о историји и култури Србије и српског народа, одржаваjу се предавања професора српских универзитета и сусрети са јерарсима Српске Православне Цркве.

Историја пријатељских односа између Православног универзитета Светог Тихона и српских образовних и културних установа траје од 2006. године. Главни партнери универзитета су Универзитет у Београду и Универзитет у Нишу. Већ скоро двадесет година на Православном универзитету Светог Тихона се одржавају изложбе, концерти српске духовне и народне музике, презентације књига, приказуjу филмове о историји и култури Србије и српског народа, одржаваjу се предавања професора српских универзитета и сусрети са јерарсима Српске Православне Цркве.

Пројекат се реализује уз финансијску подршку фонда «Руски свет», Православног универзитета Светог Тихона у Москви и Српске Православне Цркве.

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com