5caf649b6c86cb258e7bebd5Напомена: Поштовани читаоци, Вашој пажњи нудимо делимично преведени прес-рели видео конференције (уз приложени видео снимак) одржане 9. априла у организацији Међународног фонда словенске писмености и културе, из Москве и Фонда светог кнеза Лазара. На конференцији је учествовао и главни уредник „Саборника“ Ранко Гојковић који је свесрдно подржао иницијативу за добијање назива метро-станице „Србска“ и околног сквера и парка, са алејама и уличицама везаним за србску историју…

†       †       †

Међународни Фонд словенске писмености и културе и Добротворни Фонд Светог кнеза Лазара, организовали су преко интернета видео-конференцију посвећену овековечењу вишевековног пријатељства Руса и Срба, тако што би једна нова метро станица и околни сквер у Москви добили имена везана за србску историју.

 

Пријатељске везе Руса и Срба трају стотинама година. У Београду, престоници Србије, више од десет улица носе имена повезана са историјом Русије, руске културе и њеним делатницима. Улице србске престонице носе имена Николаја Гогоља, лава Толстоја, Фјодора Достојевског, Максима Горког, многих руских и совјетских војсковођа. У Београду је откривен и споменик Цару Николају II, а власти Београда планирају да једној улици дају име у част руског дипломате Виталија Чуркина, а један парк да назову у част ансамбла Александров који је пострадао у авионској катастрофи.

На жалост, данас у Москви постоји само улица Николе Тесле на територији Иновационог центра „Сколково“ и улица генерала Милорадовића у ансељу Десеновское Подмосковског административног округа Москве. Међутим, неопходно је да се на једном месту концентришу имена из историје и културе нашег стратешког савезника – братског србског народа.

На иницијативу координатора пројекта, организација „Фонд светог кнеза Лазара“ и „Међународни фонд словенске писмености и културе“ градским властима Москве предлаже се да једна од нових метро станица у Москви добије назив „Србска“ и у околини станице невелики „србски парк“ Светог кнеза Лазара или Светог Саве Србског, са алејама Карађорђевића, Николе Тесле, генерала Милорадовића и спомен зидом сећања на руске хероје погинуле за Србију у Балканским ратовима.

Организатори и учесници конференције уверени су да ће такав корак (са узимањем у обзир свих пристиглих примедби и жеља, послужити јачању руско-србских односа и веза између братских народа.

На тај начин, уколико прихвати овај предлог, Влада Москве би показала државничку мудрост, тако што би овековечила у називима улица нераскидиве везе наших народа.

Учесници видео-конференције:

1. Редкий Леонид Юрьевич – Заместитель генерального директора Общественного Международного фонда славянской письменности и культуры, ведущий конференции.

2. Благотворительный Фонд Святого князя Лазаря (координатор проекта)

3. Посольство Сербии (письмо поддержки)

4. Душко Перович – Глава Представительства Республики Сербской в Российской Федерации.

5. Бабурин Сергей Николаевич – Президент Международной славянской академии наук, образования, искусств и культуры.

6. Саво Цветннович – Председатель общества сербско-русской дружбы «Завет» Республика Сербская

7. Степанов Анатолий Дмитриевич – Главный редактор информационно-аналитической службы «Русская народная линия»

8. Липовой Сергей Анатольевич – Председатель Президиума Общероссийской организации «ОФИЦЕРЫ РОССИИ», Герой Российской Федерации, генерал-майор

9. Камшилов Валерий Васильевич – Председатель Совета атаманов России, Член Совета Международного фонда славянской письменности и культуры, Депутат Касимовской Городской Думы Рязанской области, участник боев в Сербии

10. Гойкович Ранко – Переводчик и юридический консультант по русскому языку, православный публицист, председатель "Русского Собрания в Сербии", генеральный секретарь "Общесербского славянского движения" (г. Белград, Сербия)

11. ВалентинВладимирович Лебедев–Председатель Союзаправославных граждан», главный редактор журнала «Православная беседа»

13. Шибанов Геннадий Александрович – Представитель «Союза десантников России»

Организации , передавшие слова поддержки на сегодняшний день

           - Газета «Спецназ России»;

           - Газета «Русский вестник»;

            - Журнал "Славянка";

           - Союз Православных хоругвеносцев;

        - Росси́йский нау́чно-иссле́довательский институ́т культу́рного и приро́дного

              насле́дия     имени Д. С. Лихачёва;

           - Мотоклуб «Ночные Волки»;

          - Общественная организация «Русь Триединая»

             и другие общественные организации г. Москвы

       Ознакомиться с видео-материалами конференции можно на сайте Общественного    Международного Фонда славянской письменности и культуры        

          http://www.slavfond.ru/ , на канале Youtube:          https://youtu.be/mcOjq2MnluQ и       на других его ресурсах организации:

          ВК: https://vk.com/slavfond           Facebook: www.facebook.com/profile.php?id=100051767943644  

         Яндекс.Дзен: https://zen.yandex.ru/id/5fc5552ba2eefa495b86f410

         Пресс-служба ОМФСПиК

1476783334 11b94ae378e0d19a7c1594c84e32d356

Извор: Међународни фонд словенске писмености и културе

Фото: РУНЕТ

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com