Screenshot 2024 02 27 160320

Приредила редакција СРБског ФБРепортера

Нишки лист Грађанин открива мало познату чињеницу (Нишлијама и уопште Србима) да је син симбола Русије, великог руског песника Александра Сергејевича Пушкина,  ратовао у Србији!

Познато је да је Александар Сергејевич Пушкин имао четворо деце и то синове Александра и Григорија и ћерке Марију и Наталију.

Оно што је до скоро било готово непознато је да је Пушкинов син Александар, руски племић, као добровољац ратовао у Српско-Турском рату 1876. године у борбама за ослобођење Ниша. (Ниш је ослобођен 1878).

„Ово сазнајемо из књиге Александра Руса, штампане 1912. године, а друго издање 1935. године у Нишу где се каже не само да је ратовао, него је и први добитник таковског крста за изузетну храброст коју је исказао приликом минирања неког моста код села Суповац код Ниша!“ – наводи се у тексту листа Грађанин.

У тексту се даље наводи:

„Русову књигу смо нашли у једној од приватних библиотека у Нишу и како нам није дозвољено да је изнесемо из куће и скенирамо, преносимо њене делове. Доказ за храброст Саше Пушкина такође, налазимо у листу „Дума“ која доноси чланак о овом храбром борцу, али у Руско-Турском рату и то под насловом „Достојан син великог писца“.

Он је са великом опасношћу по свој живот, бацио у ваздух динамитом дрвени мост који су турци са стратегијским циљем поставили преко једне дубоке јаруге око села Суповца, наводи се у књизи.

У књизи се препричава да је угледни Алексинчанин Миливоје Прендић упамтио „брата Руса“ коме су сви штабни официри, па и сам главнокомандујући Черњејев, указивали велику част. У то време штаб генерала Черњејева је био у Алексинцу који је тада био у Србији, док су Ниш и други крајеви јужне Србије били под Османлијском влашћу.“

Извор: СРБскИ ФБРепортер

Наслов и опрема текста: Саборник

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com