Николај Петрович БурљајевУ Србији и Републици Српској је уочи Васкрса одржано низ манифестација, поводом премијере филма о Радовану Караџићу. У тим догађајима узео је учешће и народни уметник Русије Николај Петрович Бурљајев… 

Од 8 до 12. априла 2017. године у посети Србији налазио се народни уметник Русије, члан Президијума Друштвеног савета Министарства културе Руске Федерације, члан Патријаршијског савета за културу, члан управе Савеза кинематографа Русије, Председник међународног форума „Златни витез“ Николај Петрович Бурљајев.

Током његовог боравка у Србији одржано је неколико догађаја о којима је у интервјуу за „Руску Народну Линију“ говорио наш стални аутор Ранко Гојковић, издавач и преводилац, руководилац „Руског сабрања у Србији“:

„У Србију је 8. априла допутовао драг гост – знаменити руски глумац, режисер и оснивач „Златног витеза“ Николај Бурљајев. Практично сам свакодневно био у друштву Николаја Петровича и за време тог боравка заиста је било мноштво интересантних сусрета и интервјуа за различите новине и ТВ станице. Но, најважнији циљ посете драгог госта била је премијера филма о хашком затворенику Радовану Караџићу.

Следећег дана, 9. априла, стигли смо на Мећавник и у чувеном Дрвенграду је одржана прва премијера за новинаре која је оставила незабораван утисак на све присутне. Посебно дирљиво је било то што је после пројекције сам Радован Караџић позвонио из Хага. Он је разговарао са режисером филма Драганом Елчићем и Ниолајем Бурљајевим. Народни уметник Русије том приликом је рекао хашком сужњу да памти његове пророчке речи, које му је Радован изговорио приликом сусрета на Палама 1994. године: „Судбина будуће Европе зависи од тога са ким ће бити Украјина. Ако Украјина буде заједно са Москвом, са руском православном цивилизацијом, тада ћемо ми имати једну Европу. Ако Украјина буде заједно са Западом и западном цивилизацијом, тада ћемо ми имати сасвим другу слику Европе“.

Николај Бурљајев је рекао да је запамтио и записао те речи председника. Радован Караџић се зачудио и упитао: „Да ли је могуће да памтиш моје речи које сам изговорио пре 23 године?“. Посебно интересантна моменат је био у моменту кад је на речи Николаја Бурљајева о жељи за скорашњим изласком из затвора, Радован одговорио: „Надам се да нећемо морати чекати још 23 године до новог сусрета“. Шта рећи на ове речи? Можемо се само молити Богу да се испуне жеље Николаја Бурљајева.

После Дрвенграда и премијере за новинаре у Србији, кренули смо ка вишеградском Андрић граду и таквој премијери у Републици Српској. Град Вишеград вежу јаке руско-србске везе, јер су први руски добровољци у последњем рату на нашим просторима, дошли управо у Вишеград да се боре за слободу србског народа у Републици Српској. У Вишеграду се на премијерну пројекцију филма за новинаре скупило мноштво народа и новинара и Николај Петрович је дао неколико кратких интервјуа.

Те исте вечери вратили смо се у Београд. Сутрадан је одржан интересантан сусрет Николаја Петровића са Дарком Младићем, сином хашког затвореника генерала Ратка Младића.

У својим интервјуима Николај Петрович је неколико пута цитирао познате стихове великог руског песника Тјутчева о Европи. Он је у својим интервјуима неколико пута понављао да је Европа у то време била антихришћанска и лажљива, а да је данас постала практично сатанистичка.

Он је истакао да истински Срби и Руси сматрају Радована Караџића и Ратка Младића истинским србским херојима, а оне који су их продали Хагу назвао је – издајницима и јудама. У историју ће они ући као јуде, а Караџић и Младић као истински србски хероји – истицао је Бурљајев.

Сутрадан, 11. априла, у београдском Сава центру одржана је премијера филма о Радовану Караџићу. Николај Бурљајев који је уочи премијере изашао на бину Сава центра, прочитао је песму Радована Караџића „Калемегдан“. Сала је одговорила срдачним аплаузом, а када је Николај прочитао кратко писмо које му је послао Радован Караџић 5. априла из Хага, било је то већ одушевљење у публици.

Продуцент филма била је организација ратних ветерана из Републике Српске „Част Отаџбине“, чији су руководиоци легендарни хероји из Херцеговине, генерал Родољуб Анђић и пуковник Бранислав Окука. Ти војници су показали како се треба борити за свог председника Радована Караџића. Када је Радован позвао из Хага, пуковник Окука му је рекао: „Господине председниче, извршено је још једно Ваше наређење“.

Филм ће бити приказан на филмском фестивалу „Златни витез“ крајем маја ове године у Севастопољу, а можда и на Московском међународном филмском фестивалу. Филм показује свету најважније – да су Радован Караџић и руководство Републике Српске и Србије на све начине покушавали да не дође до рата. Но, Запад и муслимани су желели рат, а сада само србски затвореници за тај рат одговарају, иако су они покушали да га избегну. Данас крвници суде жртви.

Николај Петрович сматра веома важним да и Русија сазна ту истину и због тога овај филм треба да се приказује у Русији“.

48432
Николай Бурляев и Ранко Гојковић
48433
Николай Бурляев и Ранко Гојковић
48434
Николай Бурляев и режиссер фильма Драган Елчич
48435
Полковник Кушич, генерал Анджич, Николай Бурляев, полковник Окука
48436
Ранко Гојковић, Николай Бурляев и сербский кинодеятель Иван Марковић
48437
Генерал Анджич и Николай Бурляев
48438
Ранко Гојковић и Борис Земцов

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com