qpFVZDheIoE

Поштовани читаоци, већ смо на руском језику објавили ову молитву за руско војинство. Молитву је по налогу цара Александра I написао архиепископ московски и коломенски Августин (Виноградски), за време рата против Наполеона ради свакодневног читања у храмовима на Литургији. Иста молитва се у скраћеном облику читала у свим храмовима Руске Цркве за време Другог светског рата.

Руска браћа у свим тешким искушењима молили су се за браћу Србе, помолимо се и ми браћо и сестре за победу русгког војинства. Србски превод ове дивне молитве добили смо добротом јермонаха из Сретењског манастира у Москви...

   †   †   †

Господе Боже над силама, Боже спасења нашег, Боже, Ти Који једини чиниш чуда, милостиво и милосрдно погледај на Своје смерне слуге и услиши нас и смилуј нам се као Човекољубац, јер су се наши непријатељи окупили против нас, да нас погубе и да униште светиње наше. А Ти, Који све знаш, знаш да су неправедно устали против нас и да нећемо моћи да се супротставимо мноштву њиховом, ако нам Ти не помогнеш. Зато Ти се грешни и недостојни у покајању са сузама молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена Твог, да не кажу непријатељи наши: Бог их је напустио и нема онога Ко их избавља и спасава. Већ нека схвате сви народи да си Ти Бог наш и да смо људи Твоји, које увек чуваш Твојом моћи.

Покажи, Господе, милост Твоју и нека и ми зачујемо речи које је Мојсије рекао Израиљцима: смело стојте и видећете спасење од Господа, јер ће се Господ борити за нас.

Учини нам знамење на добро, да виде они који мрзе нас и нашу православну веру, те нека се постиде и смире. Да, Господе Боже Спаситељу наш, снаго и узданице и заступништво наше, немој поменути безакоња и неправде људи Твојих и немој се окренути од нас у гневу Свом, већ у милости и милосрђу посети смерне слуге Твоје које прибегавају Твоме милосрђу; развесели срца наше верне руске војске милошћу Твојом, и дај јој снаге силом Твојом; устани да нам помогнеш и уништи лукаве савете оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају и победи оне који се боре против нас, и окрени њихову нечастиву смелост у страх и бекство.

А православној војсци руској, која се у Тебе узда, дај да их с великом смелошћу и храброшћу натера у бекство и сустигне, те да их у Твоје име победи. А онима којима си судио да своју душу положе на бојном пољу за веру и отаџбину, опрости сагрешења њихова и на дан праведног уздарја Твог дај им нетрулежне венце. Јер си Ти заступништво, и победа, и спасење онима који се у Тебе уздају, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и увекове векова. Амин.

(Требник у 4. дела. М.: Издавачка кућа Сретењског манастира, 2020).

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com