photo 2024 03 15 07 01 30

Напомена уредништва: Поштовани читаоци, на друштвеним мрежама појавио се један интересантан текст о језичким реформама на руском језику (видети ОВДЕ). Превели смо тај кратки текст уз нешто мало коментара по питању реформи у србском језику...

   †   †   †

У почетку је наш језик био образан (сликовит), али када су образи уклоњени, постао је безобразан. Имали смо 19 самогласника (гласних) који су говорили - саопштавали неку врсту слике. Они су међусобно усклађени сугласницима да би били у складу са сликом (образом).

Сада је после Вукове реформе остало 5 од 19 самогласника! Код браће Руса је нешто боља ситуација, код њих је остало 9 самогласника. Даљев речник руског језика је првобитно садржао 250.000 речи. У модерним временима - 120 000. На хебрејском је процес супротан. У почетку је арамејски имао 22 слова. Древни хебрејски има 28 слова, савремени хебрејски има 32. Тј. обрезали су нам језик и учинили га безобразним (види Буквицу).

Црквенословенски језик је имао више од 150 000 речи. Друго допуњено издање Караџићевог «Србског рјечника» из 1852. године саджало је 47.427 речи. И данас културни јањичари тврде да је Његош написао Горски вијенац на Вуковом језику, а у Вуковом речнику нема пола речи из Горског вијенца. Просто је немогуће тако грандиозно дело написати на тако осиромашеном језику. Имајући у виду да због реформе овог антипросветитеља данас Србадија не могу да читају Светог Саву у оригиналу, с правом се може утврдити да је овај антипросветитељ починио истински геноцид над србском словесношћу.

Упрошћавање је увек деградација. Развој је - усложавање. Стално се организују језичке реформе да заглупљују наш народ. Језик је непроцењиво богатство народа (ѦЗЫКЪ – это безценное достояние народа). Језик је примарни, људске мисли и понашање формирају се језиком. Што је језик примитивнији, то је људско мишљење и понашање примитивније. И обрнуто: Што је језик сложенији, разноврснији и богатији, то је човеково размишљање разноврсније и богатије.

Ако желите да учините човека глупим, само треба да му учините глупим језик.

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com