w620h420 3Директан пренос разговора са житељима Србије, посвећен 20-то годишњици почетка бомбардовања Југославије од стране НАТО пакта, одржан је у Српском културном центру у оквиру Лугањског националног универзитета (ЛНУ) „Владимир Даљ“. Медијска служба универзитета је дала следећу објаву:

„У Српском културном центру у оквиру Лугањског националног универзитета (ЛНУ) „Владимир Даљ“, одржан је онлајн сусрет са представницима српског народа, поводом 20-то годишњице бомбардовања Београда и почетка агресије НАТО на СР Југославију. Успостављена је видео веза са српским публицистом Ранком Гојковићем и бившим начелником полиције града Бијељина, Савом Плетиновићем, који су били непосредни учесници догађаја из 1999. године“, каже се у саопштењу.

 

У том догађају су учествовали и заменик министра спољњих послова ЛНР - Ана Сорока, заменик председника комитета за међународне односе, везе, информациону политику и масовне комуникације Народног Савета ЛНР – Јуриј Јуров, председник српске друштвене организације „Славјаносербија“ - Олга Милуновић, представници друштвених организација и студенти ЛНУ.

„Данас смо се сабрали да бисмо обележили догађаје, који су се десили у Београду 24. марта 1999. године – авиони НАТО су бомбардовали град. Ми знамо какву несрећу је донело то бомбардовање – гинули су људи, мирни грађани“ – напоменуо је в.д. ректора Даљевског универзитета, Виктор Рјабичев.

Учесници догађаја су одали пошту минутом ћутања југословенским жртвама НАТО бомбардовања и погледали одломке из документарних филмова о историји и узроцима агресије Североатлантске алијансе на Србе.

Јуров је повукао паралелу међу догађајима из 1999. године и данашње ситуације у Донбасу.

„Врло је симболично то што су у време тих страшних догађаја, наши добровољци били у Југославији. Хвала нашој браћи – Србима, који нас данас овде подржавају. На 20 година од почетка бомбардовања Југославије и пет година Руског пролећа, хоћу да верујем да ће Руско пролеће прерасти у пролеће православних словенских народа, која ће неизбежно довести до победе над силама зла“ – подвукао је он.

„На првом месту, хтели смо да се сетимо жртава из тог времена. 78 дана страха и страдања. Било је много жртава. Данас имамо и велики број болесних од рака као последица тога. Та тема је јако широка и озбиљна. Данас смо само обележили тај дан, а у будућности ћемо наставити сусрете са студентима, на другим нивоима“, рекла је Милуновић.

Учесници су погледали и документарни филм: „Косово-крај. Осуђени на изгнанство“.

„Данас смо видели да ми нисмо први, који су подвргнути безразложној агресији од стране оних, који себе сматрају силнима у односу на слабе. Ми треба да помажемо једни другима, да се држимо заједно. И та Украјина - она је такође слаба, и да није подршке Запада, нарочито САД - оружаног клонфикта у Донбасу не би ни било“, сматра студент треће године на Институту философије и социјално-политичких наука ЛНУ, Данило Сундуков.

Војна операција НАТО против СРЈ, десила се у периоду од 24. марта до 10. јуна. Под ударима Североатлантске алијансе нашли су се не само војни објекти, већ и грађанске инфраструктуре. По подацима југословенских власти, за време бомбардовања, укупан број погинулих цивила био је више од 1700 људи, међу њима скоро 400 деце, а око 10.000 било је озбиљно рањено. По подацима УН, нестало је око 821 човек, од којих су већина Срби.

w620h420

w620h420 2

w620h420 1

Извор: Лугански информативни центар

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com