BOR2998 375x210Напомена уредника: У Белорусији је 25. јануара освештан први храм посвећен Светом Сави Србском. Имао сам част да драгоцену икону, дар Светог Синода СПЦ, лично донесем у Белорусију и предам владици Борисовско-Мариногорском Венијамину. Текст о новом поклоничком путовању по "руском миру" ускоро следи, а за ову прилику преносимо посрбљен текст за сајта Борисовске епархије Белоруске Православне Цркве Московске Патријаршије...

У суботу 25. јануара 2020. године, по благослову Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила, освештан је домски храм Борисовске епархијске управе Белоруске православне Московске Патријаршије, у част Светог Саве, првог Архиепископа Србског. По благослову Митрополита Минского и Заславского Павла, Патријаршијског Экзарха све Белорусије, у Борисовској епархијској управи Белоруске Православне Цркве одржано је освештење домског храма у част Светог Саве, првог Архиепископа Србског.

Поштовање Светог Саве у Белорусији носи дубоке историјске корене и датира од 15-16 вијека. Познато је да је његово име међу најзначајнијим словенским светитељима навео Франциско Скорина у календару своје „Мале путничке књиге“ (1522.), а Захарија Копистенски је у свом трактату „Палинодија“ (1621.) поменуо Светог Саву Србског као образац за подражавање.

Епархијска управа представља место где се доносе важне одлуке за читаву епархију, зато је за епископску службу у савременим условима веома важан не само примјер великог епископа Христове Цркве, какав је Свети Сава био, него и његово небеско заступништво и помоћ, које ће бити посебно изражајне уколико му се буду приносиле сталне молитве у новоосвећеном храму, подигнутом у његову част.

Освећење домског храма у част Светог Саве важно је и за Србе и за Белорусе јер јача духовне везе два блиска православна народа, што је посебно драгоцено и важно данас када се односи између Србије и Белорусије развијају на свим нивоима.

Пре освећења и прве одслужене Свете Литургије, у домски храм је, уз благослов Његове Светости Патријарха Србског Иринеја, донета икона Светог Саве, да би одмах потом био служен молебан Светом Сави, првом Архиепископу Српске Православне Цркве.

BOR2677

 Владика Борисовки Венијамин пред иконом Светог Саве, поклоном Светог Синода СПЦ

BOR2691Епископ Моравички Антоније после одслуженог молебана поклонио је новој цркви комплет литургијских сасуда, а потом је уследило освећење самога храма. Освећење Престола и Божанску Литургију служили су Епископ Борисовски и Мариногорски Вениамин и Епископ Антоније Моравички, представник СПЦ у својству главе Подворја СПЦ у Москви. Молитвено учешће на богослужењу узео је и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић.

Литургијске напеве на србском језику изводио је дечији хор саборног Храма Христовог Васкрсења из Борисова, под руководством диригента Ксеније Качановске.

Након богослужења присутнима су се обратиле владике Антоније и Вениамин.

Владика Вениамин је удостојио архијерејских грамата српског православног публицисту Ранка Гојковића и професора Ивана Алексејевича Чароту.

BOR3021

fd8da9e36728e0392686a0c73cf6fe5e

Слева надесно: Ранко Гојковић, Иван Чарота, Епископ Веенијамин, Епископ Антоније, амбасадор Вељко Ковачевић

На крају је преосвећени Вениамин делио верницима иконице с ликом Светог Саве.

Извор: Борисовска епархија

Превод и опрема текста: Саборник-србско-руски

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com