Screenshot 2024 02 29 115302

Светски омладински фестивал одржаће се на федералној територији „Сириус“ од 1 до 7 марта 2024. године и биће, можда, највећи скуп младих до 35 година у последње време. Покушајмо да схватимо зашто је овај догађај толико важан за савремени свет.

Пре свега, треба истаћи да ово није први пут да Русија преузима организацију међународног догађаја сличног нивоа: светски фестивали 1957, 1985 и 2017. године постали су најзначајнији у историји светског фестивалског покрета. Избор кластера „Сириус“ за домаћина форума такође није случајан: Руска Федерација показује целом свету да објекти који су створени за Олимпијаду не само да су остали тражени, већ и читава локација на којој је одржана Олимпијада не прекида свој даљи развој.

Без обзира на покушаје западних земаља да политизују и овај руски догађај, важно је истаћи да су организатори урадили све што је могуће да би пројекат добио социјални, добротворни, па можда чак и пословни карактер, али не и политички: фестивал ће прихватити 40 хиљада руских и иностраних младих лидера из различитих области, а такође и тинејџера који представљају разне дечије организације и удружења.

Светски омладински фестивал ће се одржати у складу са указом Председника Русије Владимира Путина, што истиче тежњу власти да подржи пре свега савремене омладинске иницијативе. Карактеристично је да је интересовање за овај пројекат видно у разним крајевима земаљске кугле: на фестивалу ће узети учешће огроман број странаца из земаља Азије, Африке и Европе. Посебно треба истаћи Србију, која ће послати више од двеста младих људи. Генерално, број пријављених иностранаца на форуму је запањујући: можда ће то бити један од најмасовнијих и најобимнијих догађаја у последње време. Али оно што је најважније – главни циљ овог догађаја је размена искустава и идеја за развој света у савременим реалностима.

Важан аспект у реализацији фестивала јесте циљ тражења дијалога и узајамног разумевања независно од националности, политичких погледа, културних особености: организатори подвлаче да се платформа ствара за отворен разговор и размену мишљења о било ком питању: овде свако може да изнесе свој став и буде саслушан, да се уједини у решавању друштвених проблема, али што је најважније, да помогнемо једни другима у изградњи праведног света.

Последња теза је изузетно важна: организатори демонстрирају нове могућности за оне који треба да живе у новом светском систему: учесници фестивала постају свесни своје одговорности и спремни су да предузму конкретне одлуке за изградњу праведнијег света. Фестивал – то је почетак новог дружења и узајамног обогаћивања културама и традицијама разних народа.

Међутим, форум сам по себи може постати и активна платформа за разматрање економских питања: према нашим информацијама, у омладинским пројектима узеће учешће представници бизниса из Србије из разних области. то је посебно важно у светлу вишегодишње успешне сарадње међу нашим земљама. Тако је 2023. године робна размена износила рекордних 4,28 милијарди долара. Углавном, минерални ресурси (сирова нафта, нафтни продукти и природни гас) чинили су 49% укупног руског извоза у 2023. години, али расте и узајамна повезаност између привредника у различитим областима.

Србија се, без обзира на позиве из Европске Уније, није придружила санкцијама против Русије.Зашто економска питања могу постати међу најприоритетнијим за разматрање управо на омладинском форуму? Без обзира на нешто више „скривену“ агенду, фестивал у Сочију ће постати колосалан темељ за даљу изградњу света (у ствари, његови учесници ће морати активно да развијају и цементирају нове темеље). Имајући у виду састав учесника, а такође и општи дневни ред, који, упркос аполитичности пројекта, показује курс ка мултиполарности савременог света, догађај помало подсећа на сусрет младих земаља БРИКС-а и оних који су им се приближили. Тако је испало да је Русија била и остала једна од водећих земаља у свету која покушава да што више уједини лидере мултиполарног света: али младим људима који су ослобођени политике, досадни форуми су одвратни – њима је потребан нови формат комуникације, што ће и постати Светски фестивал младих у Сочију!

Извор: Искра

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com