9Ek OhPbUv8

„Породични сабор“, представља савез организација које су последњих осам година по благослову прво блаженопочившег Патријарха Иринеја, а последње две године и Патријарха Порфирија организовали „Недељу породичног јединства“ која је завршавана Литијом од храма Светог Саве до Саборне цркве. Породични сабор је, у сарадњи са братијом и сестрама из тадашњег Литијског покрета, био званични организатор Литије од 11. септембра 2022. године која ће се памтити по највећем окупљању Србадије после сахране Патријарха Павла као и по историјском говору Патријарха Порфирија на молебану који је уследио по доласку Литије пред Храм Светог Саве.

Ове године Породични сабор по први пут организује и недељу србско-руског јединства под називом «Русијо моја вољена», од 3 до 11. јуна 2023. године, која ће се завршити 11. јуна Литијом од Саборне цркве до храма Светог Саве.

Манифестација се одржава као подсећање на недовољно осветљени херојски усиљени марш руских миротвораца у ноћи између 11 и 12 јуна 1999. године (који је уследио после доношења Резолуције 1244 СБ ОУН од 10. јуна 1999. године). И као знак захвалности руским миротворцима, односно батаљону руске Ваздушно-десантне војске (ВДВ) која је извела усиљени марш од Угљевика до Приштине 11. јуна 1999. године, тиме спречивши погром србског народа који су припремали албански терористи. Због тога је и сама Литија молитвено посвећена заштити србског и руског Јерусалима, нашег распетог Косова и Метохије и Кијевско-печерске Лавре и других православних светиња у Украјини које се отимају од канонске Цркве и предају у руке расколницима јеретицима.

308838028 461627759332252 2312061215183216263 n

ПРОГРАМ НЕДЕЉЕ СРБСКО-РУСКОГ ЈЕДИНСТВА «РУСИЈО МОЈА ВОЉЕНА»

- У суботу 3. јуна 2023. године Ранко Гојковић ће у храму Свете Петке у Сурчину одржати предавање на тему «Духовне везе Срба и Руса»

- На празник Свете Тројице, у недељу 4. јуна 2023. године, представници Породичног сабора ће присуствовати Литургији у храму Свете Петке у Сурчину, а потом ће узети учешће у Литији коју организује црквена општина Сурчин. Том приликом представници Породичног сабора носиће у Литији велику икону-диптих Светог Саве Србског и Преподобног Сергија Радоњешког, која обилази србске светиње пре одласка за Русију као поклон храму Тројеручице у изградњи у Омској Митрополији РПЦ.

У вечерњим сатима на велики празник, руководиоци Породичног сабора присуствоваће концерту познате руске певачице Пелагеје на Тргу Републике у Београду, са почетком у 20. часова. Позивамо све којима је Русија у срцу да дођу на концерт велике руске уметнице и пријатеља србског народа.

- У понедељак 5. јуна у башти кафеа «Одисеја», Војводе Степе 94а, са почетком у 19:00 часова, одржаће се промоција књиге «Руси нису издали». О књизи ће говорити преводилац и приређивач Ранко Гојковић, издавач Миодраг Којић и новинар Драган Вујичић.

- У среду 7. јуна са почетком у 12 часова одржаће се конференција за штампу Породичног сабора на којој ће учествовати Милош Ковић, Саво Цвијетиновић, Љубиша Ристић, Ранко Гојковић, модератор Миодраг Миша Којић.

- У четвртак 8. јуна у свечаној сали општине Звездара са почетком у 12 часова одржаће се трибина у којој учествују пуковник Љубинко Ђурковић, потпуковник Ђорђе Аничић и др Радомир Ковачевић. Модератор скупа – Љубиша Ристић.

- У недељу 11. јуна Породични сабор организује велику молитвену Литију од Саборне цркве до Храма Светог Саве са почетком у 18 часова. Код споменика Цару Николају планиран је програм културно-верског садржаја. Поред сећања и захвалности руским миротворцима, сабрани народ на молитвеној Литији молиће се за спас србског и руског Јерусалима – Косова и Метохије и Кијевско-Печерске Лавре.

Добротом нашег великог етно-појца и истакнутог патриоте Љубомира Љубе Манасијевића, све наше манифестације у оквиру «Недеље србско-руског јединства» почињаће са његовом песмом «Русијо моја вољена», негде ће то бити извођење уживо, а негде са разгласа.

Сведоци смо да «западне вредности» од наше деце стварају монструме, па је можда више него икад неопходно подсећати на мудре речи највећег Србина после Светог Саве, светог Николаја Србског који истиче да са Истока долази мир души Србиновој. «Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови, ни покољења» - глагољао је свети србски владика.

Позивамо све који нису равнодушни према судбини своје Отаџбине, да подрже нашу, манифестацију, која, верујемо, треба да постане традиционална. То би био и својеврсни традиционални празнични поклон србских патриота «Русији нашој вољеној» уочи њеног празника - «Дана руске државности»

Ваш «Породични сабор»

Фото: Икона-диптих Светог Саве и Сергија Радоњешког

 photo 2023 04 28 10 36 50

1683525751309

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com