Сергеј Сичев

Screenshot 2024 01 17 190034Напад беспилотним летелицама на Вороњеж осудили су у Србији, Грузији и Јерменији. Речи подршке од писаца, политиколога и друштвених делатника из тих земаља стигле су у редакцију 36ОN.

Са вестима о нападу на Белгород и Вороњеж почело је данашње јутро писца Ранка Гојковића из Београда. Без обзира што је време у Београду са два сата закашњења од московског, у 9 ујутро србски публициста је већ био добро информисан о произашлом. У Црноземљу је он боравио у многим светим местима за верујуће православне људе.

Ранко Гојковић, писац (Србија):

«Украјина је већ одавно себе представила свету као терористичку државу. Ми у Србији знамо за терористичке акте у односу на Крим, памтимо убиства људи на Донбасу током много година. И ово што су они претходне ноћи урадили у Белгороду и Вороњежу, у ствари представља наставак њиховог државног тероризма. Србија и њена престоница Београд раније су били подвргнути бомбардовању од стране НАТО пакта и гинуло је цивилно становништво, али чак и НАТО се тада правдао да се то десило услед нежељених грешака. А данас украјинске власти не осећају потребу чак ни да се оправдају – то је чист терористички акт“.

Један од првих који је реаговао на терористички акт Украјине у Вороњежу, био је грузи9јски политиколог Георгиј Иремадзе. Овај друштвени делатник из Тбилисија боравио је у нашем граду, који је оставо у његовим топлим успоменама. Каже, упркос покушајима украјинских терориста да застраше становнике и госте Вороњежа, поново ће радо доћи у Вороњеж.

Георгий Иремадзе, политолог (Грузия):

Screenshot 2024 01 17 190118„Ово је, наравно, тероризам од стране Украјине. Они делују по наређењу Запада – конкретно по наређењу Американаца и Британаца, њихови високи представници су недавно били у Кијеву и поставили задатак да нападну мирне градове. Украјинска армија не може на фронту да постигне никакав успех и, наравно, кијевска власт покушава да угоди својим господарима, макар терорисањем цивилног становништва. Сигуран сам да их то неће довести до успеха, ускоро ће кијевска фашистичка хунта бити поражена и на власт ће доћи они људи који постигну савез са Русијом, а терористи ће бити кажњени.

Вороњеж је место привлачности за представнике различитих националности. Као што знате, многи људи из Јерменије живе у региону. У граду постоји чак и предреволуционарна јерменска црква. И, на пример, јавили су се људи у Јеревану који су акције украјинских нациста схватили као лични изазов.

Григор Григорјан, бивши шеф Службе безбедности прехрамбених производа у Јерменији:

Screenshot 2024 01 17 190149„Ја сам унук ветерана Великог отаџбинског рата и у принципу не прихватам нацизам. За мене је нацизам једна од безбожних манифестација, манифестација сатане. Што се тиче данашњег напада конкретно на Вороњеж и Белгород, сматрам ове акције карактеристичном пројавом тероризма. Јер борбена дејства подразумева да војске на обе стране раде једна против друге и морају избегавати ударе по цивилима. Садашњи удар сматрам недостојним кораком за једног ратника. Као човек, ово сматрам неприхватљивим и сматрам терористичким нападом.

Речи подршке становницима Вороњежа и Белгорода и сада стижу разним каналима из иностранства. Терористички напад, у коме је повређено дете, није оставио равнодушним многе људе чак ни хиљадама километара од нашег града.

Извор: 36ОN

Превод и опрема текста: Саборник

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com