image 0 02 05 4b09d06739b667f1c9c126f31e07fa9fe1e29f0abd69f3b95dcb6d50d48a5cb2 VУ октобру месецу 2016. године делегација „Руског сабрања“ из Русије коју су чинили председник „Руског сабрања“ Анатолиј Дмитријевич Степанов и потпредседник „Руског сабрања“ и потпредседник Удружења књижевника Русије Владимир Николајевич Крупин, била је у посети Србији. Домаћини руској браћи, природно, били су чланови „Руског сабрања у Србији“…

У интервјуу датом „Руској Народној Линији“, своје утиске поделио је Анатолиј Дмитријевич Степанов:

„У понедељак 17. октобра, у граду Београду, одржана је свечана презентација друштвене организације „Руско сабрање у Србији“ – филијале међународне друштвене организације «Русское Собрание». Организација је основана још на лето 2016. године, а 17. октобра је организовано свечано отварање на које је у Београд стигла делегација из Русије у саставу два човека – Вашег покорног слуге, председника «Русского Собрания» и главног уредника «Русской народной линии» Анатолија Дмитријевича Степанова и познатог руского писца, члана централног савета «Русского Собрания» Владимира Николајевича Крупина.

Свечана презентација „Руског сабрања у Србији“ одржана је на веома значајном месту за Србе – у парохијском дому храма Светог Саве на Врачару. Тај храм представља сам по себи величанствену грађевину, он је сагарађен по обрасцу храма свете Софије у Константинопољу. Још увек су тамо у току радови. Храм је подигнут на месту где су по предању Турци спалили мошти Светог Саве. Иако неки у Србији сматрају да и није било тако, да су Срби успели заменити мошти и да ће мошти Светог Саве бити обретене када за то дође време.

Скуп је отворио свештеник храма Светог Саве, отац Далибор Стојадиновић, који је говорио о значају Православља за историју руског и српског народа. Он је говорио о руском монархизму и о идејама Ф.М. Достојевског и поделио је радост због сусрета са представницима руског народа.

Потом је председник „Руског сабрања у Србији“, публициста, преводилац и издавач, аутор „Руске Народне Линије“ Ранко Гојковић, одржао уводни говор. У сали се скупило више од стотину представника православне јавности у Србији. Међу њима је био читав низ познатих људи, научника, новинара, писаца и друштвених делатника. Ранко Гојковић је говорио о везама између Срба и Руса у историји, подсетио је да је бака и васпитач првог руског Цара Ивана Васиљевича Грозног била из знаменитог српског рода Јакшића – Ана Јакшић, мајка Јелене Глинске. Главна мисао у обраћању Ранка Гојковића била је – истинска хришћанска власт мора да помаже спасењу душа својих поданика.

Руски народ – како је истакао Ранко – је духовна категорија. У крстионицу Дњепра су ушла многобројна словенска племена, а из ње се појавио јединствени руски народ. Ранко нас је представио као госте „Руског сабрања у Србији“ и како госте скупа и дао је реч Владимиру Николајевичу Крупину, који је изговорио надахнуту беседу о нашем јединству заснованом на Православљу, о улози књижевности у васпитању националног карактера.

Ја сам у свом говору представио дореволуционарну историју «Русского Собрания», подсетивши да је један од његових оснивача 1901. године био новинар, а у прошлости официр-добровољац Висарион Комаров, који се борио раме уз раме са Србима за време српско-турског рата 1876. одине. Такође, ја сам говорио о историји обнављања «Русского Собрания» и о задацима које је, наша организација ставила пред себе.

Тог истог дана одржана су још два важна сусрета. Ја сам са Владимиром Николајевичем Крупином и Ранком Гојковићем, био у посети Удружењу књижевника Србије, где је одржан веома интересантан, поучан и по духовно расположење благотворан сусрет са председником УКС Радомиром Андрићем. Он је изнео своја размишљања о путевима развоја Србије и о нашим везама. Био је то сусрет истомишљеника, као и следећи сусрет са званичним представницима организације „Част Отаџбине, коју предводи ратни генерал Родољуб Анђић, један од сарадника легендарног српског генерала Ратка Младића. Та организација окупља ветеране оружаних снага и специјалних служби, које су за камен темељац поставиле служење интересима Отаџбине али већ на новом попришту. Сусрет је био веома интересантан и садржајан. Од његових учесника такође треба поменути легендарног командира специјалних јединица полиције Републике Српске, пуковника Бранислава Окуке, који је учествујући у борбеним дејствима шест пута био рањен. А сада је он председник Извршног одбора организације „Част Отаџбине“.

Недавно су „Руско сабрање у Србији“ и „Част Отаџбине“ били организатори Крсног хода против пропаганде содомије која је прошла улицама Београда уочи такозване „геј-параде“ коју је власт одобрила.

На тај начин је „Руско сабрање у Србији“ већ заживело као друштвена организација која заузима важно место у друштвеном животу земље“.

Своје утиске о заседању „Руског сабрања у Србији“ изнео је за Руску Народну Линију и његов председник, публициста, преводилац  и издавач Ранко Гојковић, стални аутор „Руске Народне Линије“:

„Сама Пречиста Матер Божија је благословила својим омофором дубке и промислитељске везе Срба и Руса. Пред знаменитом Пећком иконом Пресвете Богородице коју је насликао апостол Лука, крстио се свети књаз Владимир Крститељ Русије! Данас се та света икона чува у Пећкој Патријаршији СПЦ у граду Пећ  на српском Косову и Метохији. Та икона је из Јерусалима стигла у Византију, а затим у Русију. И када је наш духовни отац Свети Сава издејствовао независност СПЦ поставши првим архиепископом, он је тада из руку Константинопољског Патријарха добио на поклон ту свету икону.

Сама Пречиста Матер Божија је на почетку хришћанског живота наших народа благословила дубоке промислитељске везе Срба и Руса, о чему сведочи многострадална историја две државе. Улога „Руског сабрања“ и огледа се у томе да чува правосалвни идентитет Срба и Руса“ – завршио је Ранко Гојковић.

У прилогу доносимо неколико фотографија из периода боравка високе делегације „Руског сабрања“ Србији.

 

 

Превео са руског: Ранко Гојковић

 

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com