Зорица Зец

 1678714816213

У другу недељу Васкршњег поста, Светом Литургијом у сурчинској цркви Преподобне мати Параскеве, началствовао је протојереј Душко Ђеорђић уз саслужење јереја Милана Томашевића. 

После торжествене Литургије, 12. марта 2023. године, у Светосавској сали парохијског дома отворена је изложба “У сусрет руском цару. Романови – царско служење”, која је до садa обишла више градова у Србији и окружењу, неколико европских држава. Серијом црно-белих фотографија приказује се живот Романових, Николаја Другог и царице Александре, њихово венчање, рођење петоро деце – четири кнегиње и царевића Алексеја у царској Русији, њихови портрети су овде изложени.

По идеји Сретењског манастира из Москве, фотографије о срећном времену Романових потичу из историјских архива и приватних колекција, и „неким чудом су опстале”. Интересантно је да су међу фотографијама из породичне збирке и оне фотографије које су направили сами чланови. На фотографијама се истиче хуманитарни рад кнегиња, које су као милосрдне сестре помагале рањеним војницима у Великом рату, а посебне су и фотографије са војном тематиком. 

На изложби су говорили протојереј Страхиња Голијан, Ранко Гојковић, публициста и преводилац, приређивач књиге “Свети Цар” и гђа Бранка Јокић којој је поверено да изложбу приреди и приказује је тамо где се укаже прилика. 

Ово је и време да се изнова сетимо мученички страдале и сурово убијене царске породице Романових. Како је рекао отац Страхиња, ово је мали допринос Црквене општине у данашњим приликама када се води обрачун против већ видног и израженог сатанизма и када чак ни руски писци, ни руска култура, спорт и духовност нису добродошли. 

На питање које се данас намеће – шта су то Руси дали српском народу, отац Страхиња је подсетио на жртву руског цара Николаја Другог Романова када је стао у одбрану српског народа и државе, у Великом рату када смо имали помоћ руске круне и императора. 

Српски народ је знао кроз историју да узврати за оно што је добио од руске браће, једноверне и истокрвне. Захвалност за ту помоћ касније изражавао је прихватањем бројне руске емиграције, када је део избеглица био и у Сремским Карловцима, где је после Првог светског рата, двадесетих година прошлог века, ту формирана Руска загранична црква, чији поглавар је био Митрополит кијевски и галицки Антоније Храповицки, све до своје смрти 1936. године.

Да подсетимо, Патријаршијски двор у Сремским Карловцима, где је до 1920. године било седиште Карловачке митрополије и патријарха Српске православне цркве, био је 2017. године домаћин изложбе фотографија о последњем руском цару Николају Романову и његовој породици. Јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира и покретач идеје изложбе о царској породици Романових, уредник је портала Православие. ру. Изложба у Сурчину ће трајати 14 дана. 

Руси су дали Србима и унутрашње уређење Спомен храма Светог Саве

И данас, у небивалом времену, везе српског и руског народа, чврсто су испреплетене. Велику захвалност дугујемо Руској Федерацији и Руској Православној Цркви за унутрашње уређење Спомен храма Светог Саве, молитвену помоћ посебно за Косово и Метохију и сваку помоћ у међународним институцијама пред којима се брани окупирано српско свето Косово и Метохија. 

Истовремено изражавамо и велику захвалност порталу Православие. ру, једном од најчитанијих сајтова, који непрестано преноси вести из живота Српске Православне Цркве па и Епархије сремске. 

Молебан за Косово и Метохију у Сретењском манастиру 

На следећем линку може се погледати вест Молебан за Косово и Метохију који је у Сретењском манастиру вршио 11. марта 2023. године јеромонах Игњатије Шестаков. 

В московском Сретенском монастыре 11 марта совершен второй в Великом посту молебен о святынях и народе Косово и Метохии. Так братия монастыря и сербы, живущие, работающие и учащиеся в Москве отозвались на благословение Сербской Церкви сугубо молиться Великим постом за Косово и Метохию.

Богоугодни разговор је настављен за Агапе трпезом коју су приредили свештенство са попадијама и женама мироносицама, као и гђа Бранка Јокић. 

Руским песмама одушевила је својим извођењем певачка група Огањ из Мачванске Митровице, у славу Романових верни народ слушао је њима посвећене стихове.

Беседу оца Страхиње Голијана може чути ОВДЕ

Беседу уредника "Саборника" Ранка Гојковића можете чути ОВДЕ

IMG 20230312 110253 scaled

IMG 20230312 104416 scaled

20230313 112640

1678714816219

20230313 112356

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com