photo 2024 03 20 11 17 27

На изборима за председника Руске Федерације, који су завршени убедљивом победом Владимира Путина (више од 87%), као међународни посматрачи учествовали су и представници са Балканa, а наравно и Србије и Републике Српске. Један од њих, Милован Пеулић (из Републике Српске), дао је веома високу оцену организације гласања у Руској Федерацији.

– Као међународни посматрач, имао сам прилику да се лично уверим на бирачким местима да је све организовано изузетно, професионално у складу са највишим међународним и демократским стандардима у области избора, – говорио је он. – Велики број међународних посматрача из целог света имао је прилику да провери употребу савремене бирачке опреме, као и идеалну организацију читавог изборног процеса…

Пеулић је констатовао чињеницу да је Руска Федерација поставила највиши стандард квалитета избора, посебно узимајући у обзир коришћење савремене опреме за гласање, као и самог гласања путем интернета.– По мом мишљењу, ово би требало да буде добар ориjентир за друге земље у свету.

Србин је изненађен и тиме, да у је многим бирачким местима Москве, и не само тамо, забележена висока излазност: народ Русије је заиста чекао ове изборе да би изразио свој став према актуелној политичкој ситуацији:–  Разговарали смо са бирачима и видели стварну укљученост становништва у изборни процес. Међународни посматрачи су констатовали да током избора није било озбиљних прекршаја, што је несумњив успех завршеног догађаја!.. Такође бих желео да приметим висок ниво организације процеса посматрања, хвала Русиjи на прилици да учествујем на овим историјским изборима. Хтео бих да додам и скренем пажњу међународне заједнице на чињеницу да су Русија и њено руководство отворени за међународне посматраче, што завршене изборе и друге изборне иницијативе чини што транспарентнијим!

На краjу изборних активности, Пеулић jе говорио уживо у студиjу телеканала Russia Today, где је говорио о завршеним изборима у Москви и Русији.

Извор: ИСКРА

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com