Александар Раковић

 Snimak ekrana 2024 10 15 213803

Историчар Александар Раковић изјавио је за Срну да су објављени резултати пописа становништва показали да је српски идентитет најдоминантнији у Црној Гори и да резултатима најмање има разлога да се радује "такозвана црногорска нација и ДПС" јер је њихов идентитет у "тоталном паду".

Раковић је рекао да је добро што је српски идентитет најдоминантнији у Црној Гори, јер преко српског језика он то јесте.

"Можемо да будемо задовољни успоном српског идентитета у Црној Гори, али не и садашњим резултатима", рекао је Раковић.

Он је указао да остају отворена питања зашто је израчунавање резултата пописа предуго трајало.

"Добро је што су Срби `порасли` у односу на претходни попис, на 34,52 одсто, а било је око 28 посто. Добро је што је такозвана црногорска нација спала на 41 одсто. Tо је све у реду, али не можемо до краја да будемо задовољни, јер смо очекивали да ће српски језик прећи натполовичну већину и да ће Срби бити 36-37 одсто, као што се то према неким истраживањима видело раније", истакао је Раковић.

Он сматра да је сада важно да се до сљедећег пописа, ако на њему буде било идентитетских питања, тих 10-так одсто "дуалиста", оних који се изјашњавају као Црногорци а говоре српским језиком, придобије да се и изјашњавају као Срби, како би Срби постали већинска нација у Црној Гори.

"Али, оно што такође можемо да видимо у Црној Гори јесте да се идентитет људи у Црној Гори потпуно располутио и то је процес који имамо од Лике, БиХ и Црне Горе - на читавом Динарском простору идентитет српског народа се располућује", примијетио је Раковић.

ЦРНА ГОРА ПОСTАЈЕ ЛИБАН ЕВРОПЕ

Раковић је рекао да је Црна Гора постала веома сложена етничка заједница, каква је Либан на Блиском истоку, те да, за разлику од БиХ, у Црној Гори не постоје ентитети.

"Како ће се сада прилике одвијати у Црној Гори – Црна Гора постаје Либан Европе, ја не могу да докучим нити ико то може да уради", истакао је Раковић.

Према његовим ријечима, најмање задовољни резултатом пописа могу да буду "црногорска нација и ДПС" Мила Ђукановића.

"Они немају никаквог разлога за задовољство, јер такозвани црногорски идентитет се своди на око 200.000 људи, што је ништа у поређењу са српским народом који живи у Црној ГОри, али и у окружењу. Tо је малена заједница која ни на који начин не може да се одмерава са српском нацијом из које потиче. Нажалост, они, црногорска нација, су наш изданак који нам је радио о глави током ових неколико деценија", рекао је Раковић.

ЦРНА ГОРА ЈЕ ИСTОРИЈСКА ДРЖАВА СРПСКОГ НАРОДА

Он је подсјетио да је Црна Гора историјска држава српског народа исто колико и Србија и исто толико колико Република Српска, те истакао да су то "матичне територије" српског народа.

Историчар Раковић навео је да је у вријеме када је Црна Гора била самостална држава, под династијом Петровић – Његош, то била национална држава српског народа и сви Црногорци су се изјашњавали као Срби по националности који говоре српским језиком.

"Међутим доста је рађено од Беча, Будимпеште, Рима, Ватикана, комунистичке Москве, Вашингтона, Лондона, Брисела и комуниста у Југославији да се разбије српски идентитет у Црној Гори. И као што видимо, они су успели у томе. У великој мери су успели – српски идентитет се располутио. Tо је трагична ситуација", рекао је Раковић.

Он је истакао да Срби никада не смијеју одустати од Црне Горе – ни Србија ни Република Српска нити читав српски народ.

Али, навео је он, мора се примијетити да се у Црној Гори десио исти процес као са однарођавањем Срба у Лици, Далматинској загори, западној Херцеговини, БиХ и прелазак у друге идентитете који постају екстремни, супростављени онима који су задржали српски идентитет.

"Tо је пример сада у Црној Гори. Оно што су наши преци гледали током претходних векова својим очима, ми смо сад видели у Црној Гори – то тотално располућивање. Tо су сада два идентитета који више никада неће бити један", рекао је Раковић.

Он је оцијенио да дуализам у Црној Гори - они који се изјашњавају као Црногорци који говоре српски језик, нестаје, и да ће се њени становници убудуће опредјељивати за јединствен идентитет.

"Важно је да човек има јасан идентитет, јер све што није јасан идентитет, води човека чак и до психолошких и социолошких проблема", закључио је Раковић.

Према званичним резултатима пописа, у Црној Гори се као Црногорци изјашњава 41,12 одсто или 256.463 становника, а као Срби 32,93 одсто или 205.370 становника те земље, али српским језиком говори њих 43,18 одсто /269.307 становника/, а црногорским 34,52 одсто.

Извор: СРНА

Наслов и опрем текста: Саборник

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com