1

Освећење споменика заборављеним србским херојима. Након скоро 80 година чекања други септембарски викенд у Гацку биће посвећен сјећању на антифашистичку борбу и гатачке равногорце.

     †     †     †

Централни догађај биће освећење споменика гатачким равногорцима припадницима невесињског корпуса ЈВуО које је заказано за суботу 9. септембар. 

У Саборном храму од 9 часова биће служена Cвета Архијерејска Литургија коју ће предводити епископ Захумско–херцеговачки и приморски Г. Димитрије.

Послије литургије биће служен помен и освештан споменик, након чега ће окупљене поздравити др Огњен Милинковић, начелник општине Гацко.

У наставку програма предвиђено је да се чује и ријеч потомака међу којима ће бити и Јованка Поповић Павићевић, која специјално за ову прилику долази из Чикага.

Декан Филозофског факултета из Источног Сарајева историчар др Драга Мастиловић одржаће предавање на тему „Борба и голгота гатачких равногораца“.

gacko

Приликом освећења споменика биће публикована и веома занимљива изложба „Ликови гатачких равногораца“, аутора историчара Милана Никчевића. На 55 квадрата биће презентовано 220 сачуваних  фотографија гатачких равногораца, као и бројни архивски документи.

Предвиђено је полагање вијенаца, културно – умјетнички програм и заједнички ручак.

2 1

Дан уочи освећења споменика, у петак 8. септембра у организацији Клуба Гачана из Београда и подршку ЦО Гацко, у парохијском дому у Гацку са почетком од 19 часова биће одржан историјски час др Немање Девића “Војска безгробна и идеја завјетна”.

Уводничар теме која је посвећена жртвама црвеног терора страдалим од Зеленгоре, Лијевче поља и Зиданог Моста биће историчар Милан Никчевић, а скуп ће поздравити др Огњен Милинковић, начелник општине Гацко  и Слободан Бобан Драшковић, предсједник Клуба Гачана у Београду.

У програму ће учествовати и гуслар Војин Тепавчевић.

Викенд посвећен гатачким равногорцима реализоваће се уз подршку општине Гацко, ЦО Гацко,  Борачке организације Гацко и Клуба Гачана у Београду.

Извор: Слободна Херцеговина

Наслов и опрема текста: Саборник

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com