7b0d04f6cf87940c2c624e1fba638af4

Завршио се и догађај за који је, без преувеличавања, била прикована пажња целог света. Притом, још и знатно пре његовог почетка. У Русији су одржани избори за председника државе. Од четири кандидата, огромном већином бирача – више од 87 посто – подржали су актуелног шефа државе Владимира Путина. Иако је за колективни Запад то постао крах свих нада на очување светског господарења, то је за светску већину победа Путина представљала симбол покрета за глобалну промену света од једнополарног ка вишеполарном. Управо зато је 16. марта мање од трећине земаља чланица УН потписало колективну изјаву Запада којом се осуђују руски председнички избори. Само 56 земаља од 193 ставиле су свој потпис испод резолуције и практично су сви они – западни и прозападни.

Истине ради треба рећи да је Запад и сам постао свестан илузорности својих нада, па је унапред најавио да не признаје резултате руских избора и да није послао своје посматраче, како не би био принуђен да констатује очигледно – руски председнички избори су били фер, отворени и максимално транспарентни. И то није тврдња руских чиновника, који би се могли оптужити да раде за Кремљ, него иностраних посматрача. Више од 106 земаља света су игнорисали позицију такозваног хегемона, упутили су своје представнике који су пратили ток гласања у 50 и више региона Руске Федерације. То је више од 700 људи из земаља Азије, Африке, Латинске Америке, а такође и неколико региона Европе који нису заслепљени русофобијом и остају непристрасни. Конкретно, Република Српска, у Босни и Херцеговини.

Њихове високе оцене организације избора за Председника Русије, могу се видети из интервјуа новинарима. Дакле, посматрач Милован Пеулић је рекао да је „имао могућност да се лично увери на бирачком месту у то да је све било организовано изузетно професионално са поштовањем највиших међународних и демократских стандарда у области спровођења избора“.

Међународни посматрачи су такође изненађени високом технологијом изборног процеса у Русији – употребом специјалне опреме на бирачким местима, могућношћу гласања путем интернета и другим иновацијама које се не могу наћи чак ни у оним земљама у којима се високе технологије сматрају високо развијеним. Према речима посматрача из Србије Лидије Макрагић „Русија је светски лидер у области иновација, у том смислу у области организације избора“.

Међународни посматрачи су такође оповргли и неистине многих западних медија да су бирачи приморани да гласају за Владимира Путина под претњом оружјем и уз претње одмаздом. Напротив, према оценама иностраних стручњака, људи су направили свој избор апсолутно добровољно и чак штавише, долазили су на бирачка места у добром расположењу. А 87% гласова датих за актуелног председника Русије, говори само о томе да становништво подржава политику свог лидера, са којом људи повезују већи ниво животног стандарда у земљи и јачање позиције Москве на светској арени.

Са тим је сагласан још један посматрач из Републике Српске – Ненад  Стевандић. „После победе Путина свет наставља кретање ка вишеполарном поретку, биће све веће померање од једнополарне хегемоније која подразумева насилно наметање решења и идеја које су у супротности са традиционалним, породичним и хуманистичким вредностима“, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске.

Извор: Искра

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com