smart crop 516x290

У Русији ће се у марту месецу одржати један од најважијих и најзначајнијих догађаја последњих година, притом како са тачке гледишта унутрашњополитичке руске агенде, тако и међународне агенде; у земљи ће се одржати председнички избори на којима ће грађани морати да дефинишу како непосредну будућност земље, тако и стратегију развоја друштва. За Србију су избори у Русији такође изузетно важни: они могу да легитимишу нову историјску реалност.

Дакле, 17. марта на изборима у Русији, поред фаворита анкета Владимира Путина, кандидовала су се још три политичара – Владислав Даванков, Леонид Слуцки и Николај Харитонов. Неоспорни лидер је актуелни председник: према истраживањима, за њега је спремно да гласа најмање 75 процената бирача.

Предстојећи избори у Русији такође су веома важни и за Србију, као и политички догађаји унутар наше земље: братска држава ће средином марта коначно изабрати пут ка вишеполарном свету и даће неопходни сигнал свету о новој прекретници у развоју цивилизације.

Наредни избори у Руској Федерацији биће одржани у позадини невиђених политичких и економских притисака, који су у последње време интензивирани како у земљи тако и у иностранству, укључујући и Балкан. Нажалост, многе чињенице указују на то да „колективни Запад“ активно покушава да заоштри друштвено-политичку ситуацију уочи руских председничких избора, да дискредитује руски изборни процес и доведе у питање његов легитимитет. Разлог је банално једноставан: тренутно се одлучује да ли ће Запад задржати неодржив утицај на „глобални југ“, или ће на земљиној кугли започети ера једнакости и узајамне сарадње.

Омладински форум који је почетком марта одржан у Сочију, показао је да, без обзира на жестоке притиске од стране «Колективног Запада», нико нас није спречио да одржимо велики форум студената и младих професионалаца (учествовало је више од 20.000 људи из 190 земаља), а парола „Сви су важни“, уз остале слогане, већ постаје део историје о изградњи новог света. Значај ове манифестације за Балкан потврђује учешће више од 350 младих из земаља полуострва и више од 200 људи из Србије!

Исправност и искреност изабране агенде дају председнику Руске Федерације не само огромне могућности да оствари један од најбољих резултата у историји сопственог учешћа на изборима, већ и да оствари легитимитет на глобалном нивоу под слоганом «Русија уједињује, а не уништава.» Русија наставља да развија равноправну сарадњу са другим државма, независно од њиховог социјалног и економског положаја и политичке улоге у свету. Русија позива на дијалог свих без изузетка, па овакав културно-цивилизацијски приступ доноси своје позитивне резултате.

Дуго времена су са Русијом, као и са многим другим земљама света, укључујући и Балкан, покушавали да се односе као са колонијом, привлачећи младе и други аудиторијум „европским вредностима“. Ова идеја није нова: нажалост, у Србији и на Балкану и даље постоји велики број примера покушаја Запада да наметне неоколонијалну политику: «нови конквистадори» стичу екстра профит продајом западних производа потрошачима по неоправдано надуваним ценама. Притом се не развија сопствена производња, а србски брендови већ неретко припадају западним компанијама. У нашој земљи системски се развијају западне невладине организације, које омладини усађују европске вредности, а неретко и радикализацију друштва „због заштите демократије“ што доводи до немира на улицама – као што се десило на последњим изборима у земљи.

Русија данас, као социјално орјентисана држава, брани сопствене приступе, и упркос удаљености, ове идеје су блиске и „глобалном југу“ и представницима Европе. Међутим, то представља претњу неоколонијалним интересима САД, Велике Британије и њихових савезника. Шта учинити у оваквој ситуацији?Најважније питање управо ће бити признавање избора у Русији и легитимизација новог пута за цео свет. Уколико не признамо резултате воље грађана, напуштамо принцип једнакости и настављамо идеју „изузетности“ само једног пута развоја – проевропског.

431

Огроман број људи у Србији подржава политику Владимира Путина, па руско друштво, упркос узалудним покушајима Запада, остаје јединствено и уједињено, а народ и власт налазе се у конструктивном дијалогу. Међутим, нема сумње да је Русији потребна подршка по питању које одређује главне развојне прекретнице за блиску историјску перспективу. Наш задатак је да покажемо најбоље квалитете поузданог политичког партнера и пријатеља у тренутној ситуацији.

Извор: ИСКРА

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com