ikonaffusahova clip image002Фјодор Фјодорович Ушаков (24.02.1744 – 2.10.1817)

Био је најсвјетлија тачка руске поморске историје у 18 вијеку, вјероватно најсвјетлија личност руске ратне морнарице до данас.Оно што је био Суворов на копну, то је био Ушаков на мору.У исто вријеме су ратовали за Руску империју,  и потпомагали један другога у ратним операцима на Медитерану.

Рођен је у селу Бурнаково у Јарослвској губернији у скромној фамилији.Петнаестог фебруара 1761. се пријавио у руску морнарицу у Санкт Петерсбургу.Послије завршене обуке је послат да служи као кадет на галији, у Балтичкој флоти.Године 1768. пребачен је у Донску флотилу на азовском мору у Тангарог, и био учесник руско-турског рата 1768 – 1774.Командовао је личном јахтом  Катарине друге, руске царице а касније је командовао фрегатом и бранио руске трговачке путеве на медитерану од британских гусара.

Послије анексије Крима од стране Руске Империје, лично је надгледао изградњу помрске базе у Севастопљу и дока у Керсону.У другом руско-турском рату као комндант Црноморске флоте , бриљантно је поразио турке у бици код Фидонизијских острва, Керча и рта Калакриа.У овим биткама дошла је до изражаја његова доктрина коју је преузео и усавршио од легендарног Суворова, тако да је суворвску тактику употријебио на мору и извојевао сјајне побједе.Поред великог ратног умијећа, према рањеним Турцима у бици код Керча, показао је велико хришћанско милосрђе и благост, и указао помоћ рањеним турским морнарима на уништеним бродовима, што је у оно вријеме била права ријеткост.

Године 1799 , је постао  адмирал руске флоте и упућен да помгне Суворове акције у Италији.Током ове експедиције, адмирал Фјодор Ушаков је потпуно сам  помогао правосалавној браћи Грцима и  направио грчку републику Седам острва.Очистио је Крф и сва јонска оствра од Француза.Том приликом су захвални становници Крфа, адмиралу Ушакову уручили много поклона, међу којима и златну ленту са натписом „Крф, ослободитењу Ушакову“.

У наставку своје кампање, са својом ескадром  контролисао је јужне обале Италије,блокирао је  француске базе у Ђенови и Напуљу и тако значајно ометао непријатеља, подржавајући са мора Суворове акције у сјеверној Италији.Дубоко је залазио у Јадранско море, и подржавао чак Црногорце на дубровачком ратишту противу Француза.Очистио је Боку од француских окупатора.

Икона Светог праведника адмирала Фјодора Ушакова са честицом моштију

Иако је Русија у то вријеме за савезнике противу Наполеона имала Енглезе и једно кратко вријем Турке, због међусобних несугласица савезника, двојицу великих руских војсковођа Суворова и Ушакова имепратор Павле први, је опозвао и вратио у Русију.Надобудни адмирал Нелсон није хтио да се стави под команду руског адмирала Ушакова иако су британске акције око Малте  биле равне нули. Адмир Фјофдор Ушаков је своју ескадру вратио у Севастопољ и тиме практично окончао своју каријеру непобједивог адмирала без изгубљене битке.

Дејства адмирала Ушакова на мору су поред пораза Турака  у неколико узастопних битака, сламње Француза на Медитерану , ослобођење Јадрана, ослобођење грчких острава и прављење руске војне базе на Крфу.

У биткама  се показао као ненадмашан војсковођа,али и као велики вјерник и хришћанин и милосрдан човјек, који је знао да удари када је требало али и да помогне нсебично онима који су помоћ тражили.

По доласку императора Александара првог на власт 1802 године, адмирал Ушаков се повукао на своје имање у Тамбовској губернији, а када је чуо за лоше здравље својег адмирала, император је хтио да сазна да ли му може помоћи, на шта му је Ушаков одговорио:“ Душевна искуства, и снага мора, истрошиле су моју младост и задравље.У Бога се надам да буде само воља  Његова у читавоме свијету.Све што се десило у мојем животу, примио сам као велики благослов.“

Умро је у 74 години живота и сахрњен је у Санаксарком манстиру.Његово нетрулежно тијело је откривено у порушеном  манастиру од стране комуниста 1944 године, у вријеме када су се  Стаљин и његова комунистичка врхушка сјетили адмирала Ушакова, и уручили први оредн „Адмирала Фјодора Ушакова“ као оредн за поморске заслуге.

Порушен и запуштен манастир је тек 1991 годне враћен Руској Православној Цркви а са њиме и адмиралове нетрулежне мошти. По протоколу канонизован је од стране Руске Православне Цркве 3. августа 2001 године за свеца заштитника. Слави се 5 августа по новом календару.

ikonaffusahova clip image004
Икона Светог праведника адмирала
Фјодора Ушакова у руском
манастиру Светог Николе у Барију.

 

 

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com