1У Русији има много занимљивих места која треба видети. Овога пута је „Руска реч“ издвојила десет најлепших цркава и манастира.

 

1
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

1/10. У Русији има много занимљивих места која треба видети. Овога пута је „Руска реч“ издвојила десет најлепших цркава и манастира. Најпре представљамо Саборну цркву св. Софије у Новгороду – једну од најстаријих руских цркава саграђену у периоду 1045-1050. године.


2
WIKIPEDIA, ANTON ZELENOV

2/10. Новодевичји манастир подигнут је 1524. године и сврстава се међу најлепше архитектонске знаменитости руске престонице. Налази се на некој врсти полуострва, будући да је с три стране окружен реком Москвом. Манастирски комплекс обухвата 14 зграда, укључујући конаке, административне објекте, звоник и цркве.


3
NIKOLAI KOROLYOFF

3/10. Новојерусалимски манастир основао је патријарх Никон 1656. године, јер је желео да у московском предграђу Истра изгради неколико светиња које ће подсећати на света места у Палестини. Централна црква је пројектована по узору на чувену Цркву Светог Гроба у Јерусалиму.


4
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

4/10. Тројице-Сергијева лавра налази се у Сергијевом Посаду 70 километара североисточно од Москве, а основана је 1337. године. Манастир се сматра духовним центром Руске православне цркве. Његово братство броји преко 300 монаха.


5
SHUTTERSTOCK/LEGION-MEDIA

5/10. Кишки „погост” смештен је на острву Кижи на језеру Оњега у Републици Карелији. Уписан је на листу Светске баштине УНЕСКО-а. „Погост” је ограђено гробље с парохијском црквом. На острву се налазе две велике цркве саграђене у 18. веку и обе су прворазредни пример руске православне дрвене архитектуре – изграђене су без иједног ексера.


6
IGOR STOMAKHIN, FOCUSPICTURES

6/10. С манастиром уврштеним на листу Светске баштине УНЕСКО-а, девичанским шумама и језерима, Соловецки архипелаг представља место готово неземаљске лепоте. Овде се већ вековима налази манастир, а 20-их година прошлог века по Лењиновом налогу је на овом месту основан Соловецки логор специјалне намене (тзв. „СЛОН“). У логор су упућивани углавном преступници и идеолошки противници нове совјетске државе, који су овде „искупљивали своје грехе“ тешким радом. Манастир је поново отворен почетком деведесетих, а на горњем спрату изложени су експонати који подсећају на трагичну судбину бројних осуђеника у логорима ГУЛАГ-а.


7
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

7/10. Црква Покрова Пресвете Богородице на реци Нерли подигнута 1165. у близини села Богољубово представља изванредан споменик руске архитектуре. Припада комплексу грађевина од белог камена у Суздаљу и Владимиру и налази се на списку светске баштине УНЕСКО-а.


8
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

8/10. Манастир св. Бориса и Глеба у Торжоку основао је племић Јефрем 1038. године, готово у исто време када је подигнута Кијево-Печерска лавра. С брда око манастира пружа се прелеп поглед на древни руски град.


10
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

10/10. Главна атракција острвског града Кронштата је рестаурисана Поморска црква светог Николаја Чудотворца. Изграђена је 1913. године, а архитекта Василиј Косјаков пројектовао ју је у неовизантијском стилу. Ово импозантно здање велича моћ и снагу Балтичке флоте.


9
LORI IMAGES, LEGION MEDIA

9/10. Преображенски манастир је најстарија грађевина у Јарослављу – подигнут је на темељима из 13. века. Ово је био један од омиљених манастира Ивана Грозног, а пре 150 година претворен је у музеј. Комплекс се састоји из шест цркава отворених за посетиоце, сабраних у архитектонску целину уређену у стилу локалне архитектуре из 18. века.

 

Извор: http://ruskarec.ru/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com