MZoranovicПодгорица – „И знам ја, министре, да је између хлеба и ћирилице паметније бирати хлеб, али ја ипак бирам ћирилицу зато што сам учитељица”, написала је у отвореном писму црногорском министру просвете Предрагу Бошковићу учитељица Основне школе „Југославија” из Бара Милена Зорановић. 

Она каже да се одлучила на обраћање јавним писмом зато што зна да службе у министарству не одговарају на дописе које су она и њене колеге упутиле министарству поводом разних недоумица које је требало отклонити.

„Господине министре, политичком одлуком избацили сте ћирилицу из званичне документације и преписке у школама. Ниједан документ из школа, већ годинама, у министарство не долази написан ћирилицом. Наставак потирања ћирилице било је увођење и образаца за сведочанства, а од ове школске године дневници, ђачке књижице, матичне књиге. Ћирилице нема ни у траговима. Можда табла на улазу у неку школу и то је све”, пише учитељица Зорановић.

Учитељица пита Бошковића:

„Да ли ће школе бити образованије, културније, стручније, професионалније, више европске институције ако наредите и демонстрирате силу причом око примене правописног правила да би образац требало попуњавати писмом на коме је дат? Молим вас, не вређајте ме причом да су, по Уставу, оба писма равноправна. Немам алтернативу. Наредили сте. Нисте ми оставили могућност избора. Покажите ми где је ту равноправност.”

Зорановићева наводи у писму да она може да разуме одлуке Бошковића, јер он мора да остави политички траг зарад његове политичке будућности, али јој није јасно зашто на такав начин.

„Има и других начина да вас препознају и цене. Уважени министре, дневник, латинични образац, попунила сам ћириличним писмом. Колико сам погрешила? Која је казна и за онога ко не примењује Устав и за мене која не поштује правописно правило”, написала је учитељица. „Лакше је у Хрватској бранити ћирилицу него у Црној Гори.”

Извор: http://www.politika.rs/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com