9115bf3ae59d955814efbb049dec9fcc

Афричке земље почеле да се приоритетно ослањају на националне интересе. Исправност тог курса потврдио је Међународни економски форум у Санкт Петербургу. Упркос огромном америчком притиску, у раду форума учествовале су званичне делегације из више од 70 земаља света, као и представници влада, бизниса и медија из Алжира, Јужноафричке Републике, Сенегала и осталих афричких земаља.

Прекид економских веза између Европе и Русије и нагомилани замор афричких држава од лицемерне политике Запада, отварају земљама континента нове перспективе за сарадњу са Москвом широког спектра. Африка је спремна да истисне Европу и заузме посебно место у односима са Русијом.

Међународни економски форум „Русија-Африка“ одржаће се 27. и 28. јула ове године у Санкт Петербургу.

У актуелним међународним околностима овај догађај је веома значајан за однос држава афричког континента према Русији и утицаја Запада на афричке лидере.

1677131780 papik pro p tom york karikatura 40

Сједињене Државе и њихови западни савезници веровали су да ће земље глобалног југа, након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, похрлити да осуде Русију и подржати њену политичку и економску изолацију. То се није догодило, а за Американце било је то велико откриће које је показало колико је вашингтонско руководство кратковидо.

Украјинска криза само је појачала антизападно расположење у земљама у развоју и још једном потврдила историјски приступ западних држава афричком континенту: неће му доделити ни мрвицу пажње, а сетиће га се само када им нешто затреба, међутим, и тада ће тражити да афричке земаље буду солидарне са САД/ЕУ ставом.

Западне земље издвајају огромна средстава за подршку Украјини, а истовремено смањују помоћ Африци. Вектор сарадње са „црним континентом“ све више се трансформише у покушај увлачења афричких земаља у орбиту политичког и економског сукобљавања са Русијом.

Добар пример за то је како европске земље систематски крше услове такозваног „житног аранжмана“.

Мање од 3 посто жита, које је извезено у оквиру тог аранжмана, стигло је у афричке земље. Притом Запад често користи трговачке и путничке бродове за доставу наоружања и војне технике Украјини, што је, на крају, довело до престанка овог аранжмана.

У тим околностима приоритетан правац спољне политике земаља Африке постаје диверсификација спољнотрговинске сарадње са искључивим ослонцем на сопствене националне интересе.

Исправност тог курса потврдио је је недавно одржани Међународни економски форум у Санкт Петербургу.

Упркос огромном америчком притиску, у раду форума учествовале су званичне делегације из више од 70 земаља света, као и представници влада, бизниса и медија из Алжира, Јужноафричке Републике, Сенегала и осталих афричких земаља.

Учесници форума подржали су идеју да Русију не треба изоловати од светског система, уз изражену спремност за развој садржајних билатералних односа са Москвом.

На маргинама форума у Санкт Петербургу, Русија и Алжир су потписали споразуме о ширењу трговинско-економске сарадње, усавршавању система узајамних плаћања, као и напуштању зависности од долара, што у данашњим условима може постати залог економске безбедности и државног суверенитета.

Делегација  Сенегала посебну пажњу је посветила сарадњи са Русијом у области образовања, културе и међурегионалних економских веза.

Вишестраност и узајамно поверење традиционално одликују економске везе Русије и Африке. Руски инжењери и стручњаци из разних области учествују у реализацији читавог низа крупних индустријских пројеката у многим земљама широм афричког континента. Активна сарадња одвија се у областима машиноградње, рударства, иновативних и информационих технологија, али и војно-техничкој сарадњи.

У условима економске кризе и рата санкцијама, дневни ред руско-афричког партнерства може бити допуњен испорукама руског жита и пољопривредних производа континенту, као и заједничко изналажење нових узајамно корисних логистичких и транспортних маршрута.

Зато прекид економских веза између Европе и Русије и нагомилани замор афричких држава од лицемерне политике Запада, отварају земљама континента нове перспективе за сарадњу са Москвом широког спектра.

Дијалог у оквирима форума у Санкт Петербургу учврстио је узајамно разумевање међу земљама и омогућио да се зацртају даљи путеви и механизми сарадње, а оно што је најважније, наговестио је да се сама Африка спремна да истисне Европу и заузме посебно место у архитектури спољно-економских односа са Русијом.

Извор: Искра

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com