Миодраг Миша Којић

 Screenshot 2022 08 12 231118

Европа се данас, први пут за последњих неколико деценија, суочила са колосалним зидом бирократске цензуре - чији се корени налазе нигде друго, него у Европском Парламенту.

Као очигледан пример може нам послужити прогон Блашка Романова, главног уредника чешког портала «Наша Правда», због његовог путовања у Москву током маја месеца текуће године. Тада је овај новинар у руској престоници учествовао у акцији «Бесмртни пук» - шетњи посвећеној сећању на учеснике рата са нацистима. Чешко издање «Наше Правде» тесно сарађује са Комунистичком партијом Чешке и њеним председником, послаником Европског парламента Катарином Конечном (Катарина Конечна).

Потом је из кулоара Европског парламента постало познато да је Катарина Конечна ставила до знања у Парламенту да Роман Блашко после путовања у Русију не сме заузимати место главног уредника «Наше Правде». И заиста, сада су Блашка сменили са места главног уредника спустивши га ниво обичног новинара почетника.

Према нашим подацима од наше словенске браће из Чешке, то уопште није први случај директног притиска на новинаре због њиховог покушаја да објективно приказују међународне догађаје. И док  невероватне новинарске лажи пролазе потпуно некажњено, прогоне се новинари који покушавају да објективно информишу јавност. Ситуацијом су узнемирени и у многим организацијама које се баве заштитом људских права. Своје мишљење о «слободи речи» у Европи изразили су не само многи новинари, него и правници, адвокати. Један од њих, господин Владан Глишић, посланик Скупштине Србије у прошлом сазиву, дао је тим поводом изјаву за наш сајт:

https://youtu.be/ZHJ39GSiJYc

Фото: Снимак екрана

Извор: Народна мрежа

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com