318159.pОстварујући своје планове Сједињене Америчке Државе очигледно на све начине покушавају да убеде Јеладску Цркву да призна расколничку цркву Украјине. За Православну Цркву је недопустиво да се потчињава плановима Американаца који никад не иду у корист нашој домовини и Цркви.

Пошто су Сједињене Америчке Државе великодушно пружиле „руку помоћи“ Грчкој подржавши је у сукобу с Турском сад се приближавају Јеладској Цркви док архиепископ Јероним заузима неутралан став према свему што има везе с украјинском аутокефалношћу.

Посета петорице америчких дипломата архиепископу Јерониму у тренутку кад раскол који је изазван аутокефалијом ствара проблеме како у самој Украјини, тако и у целом православном свету, нипошто се не може назвати случајном.

Ово је повезано с тим што је Јеладска Црква најмање већ два пута одлагала разматрање теме Томоса о аутокефалији који је Патријарх цариградски Вартоломеј дао малом броју свештеника и верника који себе називају „православна Црква Украјине (ПЦУ)“.

ПЦУ покушава да путем прогона и уз подршку Петра Порошенка (који је донедавно био украјински председник) утиче на канонску Украјинску Православну Цркву (УПЦ МП), коју признаје већина православног света.

Архиепископа Јеронима су посетили Џефри Пајет – амерички амбасадор у Атини, Семјуел Браунбек – амбасадор САД за питања међународне верске слободе, Рили Бернс – саветник Департмана за демократију, људска права и рад, Паулета Волш – аташе за питања верских слобода и Холи Меткалф – политички саветник амбасаде САД за верска питања.

318159.p

По информацијама агенције „Спутник“ украјинска аутокефалност била је једно од главних питања која су разматрана за преговарачким столом.

„Ниједна политичка власт не може да се меша у послове Цркве. Никада и ни у ком случају. Невоља је у томе што јој ми дајемо право да се меша. То нису канонска, већ еклесиолошка питања. С еклесиолошке тачке гледишта они [политичка власт, прим. прев.] немају права да се мешају, нити имају било какво право гласа. Њихови циљеви су геополитички. Никад им нећемо служити,“ – истакао је у интервјуу за агенцију „Спутник“ Митрополит кифирски Серафим коментаришући америчку посету Јеладској Цркви.

Пре осам месеци амбасадор САД за питања међународне верске слободе Семјуел Браунбек посетио је Петра Порошенка, тадашњег украјинског председника, како би пружио званичну подршку САД у вези с питањем аутокефалности. Многи је сматрају једним од стубова америчке политике у украјинском црквеном питању.

„Мешање, као у случају с Украјином, изазива бригу и негодовање. Они треба да схвате да њихов световни приступ не функционише. Имамо вишевековну црквену традицију на основу које треба све да се решава. Они покушавају да је укину и да спроведу нешто друго, што није православље. Желе да нас претворе у свој инструмент, да нас потчине, као и да ослабе Русију. Вероватно ће наметнути и друге аутокефалије, на пример, у Скопљу,“ – додаје Митрополит кифирски Серафим.

„Чињеница да је ова посета имала велико место у медијима јасно представља америчку поруку о томе да Јеладска Црква треба да се креће у одређеном правцу, посебно кад се ради о украјинском питању, уз подршку Васељенске патријаршије. То је налог из САД,“ – рекао је за агенцију „Спутник“ Мариос Бегзиос, бивши декан богословског факултета и професор компаративне теологије и религиозне философије.

„Ако је на овом сусрету разматрана аутокефалија то се може оценити као мешање у унутрашње црквене послове. Али треба више да сазнамо,“ – наводи Митрополит китроски, катеринински и платамонски Георгије.

У разговору који је агенција „Спутник“ водила с Митрополитом флоринским, преспанским и еордејским Теоклитом он је критиковао контакте америчких дипломата с Архиепископијом истакавши да би желео „да сазна нешто више о овим сусретима“.

Грчки одговор

По информацијама агенције „Спутник“ Јеладска црква је и даље неутрална у вези с питањем аутокефалије, у сваком случају, до октобра. „Надлежни синодални комитети ће до тада разматрати ситуацију и донеће своје одлуке,“ – изгледа да је такав био одговор црквеног руководства на молбу Американаца.

„Наша Црква жели да сачува равнотежу у односима са Васељенском патријаршијом и Руском Црквом. Ми нисмо расколници, већ ујединитељи. Постоји вероватноћа да ћемо захтевати сазивање Свеправославног сабора у вези с овим питањем,“ – наводе, између осталог, црквени извори.

Став Украјине

Канонска Украјинска Црква с митрополитом Онуфријем на челу негативно је оценила сусрет Јеладске Цркве с Американцима.

„Жалосна је чињеница да искључиво црквени проблем остаје талац велике политике. Одлично видимо до чега је то довело у Украјини. У зао час покушаће да заразе Јеладску Цркву својом политиком,“ – истакао је за агенцију „Спутник“ Митрополит запорошки Лука.

Извор: ПРАВОСЛАВИЕ.РУ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com