vukasinНа данашњи дан 1943. године у логору Јасеновац звјерски је убијен Вукашин Мандрапа од стране најгорег усташког кољача Жила Фригановићa.

У Јасеновцу је Старца Вукашина, који није био много стар, али је кријући се по шуми сав био зарастао у већ проседу браду, јануара 1943. године, погубио усташа Жил Фригановић. То страдање је описао доктор Недо Зец, један од преживелих логораша.

Усташки зликовац Фригановић, видећи Вукашина, постаријег сељака, како спокојног лица и с неким недокучивим миром посматра страшно клање своје православне сабраће, доведе га преко реда пред ископану јаму.

Ту су од раног јутра клали и бацали невине жртве. Усташа је био решен да Вукашину разбије тај мир и спокојство, затражи од њега да викне “Живео Павелић”.

Како Свети Вукашин није ништа одговарао, него је само мирно и спокојно ћутао, убица му је ножем секао једно по једно ухо и нос. Када му је мучитељ запретио да ће му и срце из груди извадити, ако не кликне Павелићу, Вукашин је, мирно погледавши у мучитеља и полако и разговетно рекао: “Само ти, синко, ради свој посао!”

Овај одговор и зрачећи небески мир са већ крвљу покропљеног лица Светог Новомученика разбеснео је убицу, па му је у бесу ископао очи, исекао срце, преклао му грло од уха до уха и онда га ногама гурнуо у јаму. Мучитељ убица је убрзо полудео и све испричао у логорској амбуланти доктору Неду Зецу, који је ово касније и записао.

Светог мученика Вукашина верници поштују као новомученика. Његова фреска је насликана у Манастиру Светог Арханђела Гаврила у Земуну и такође у скиту Јован До код Острога.

vukasin

 

Извор: http://slobodnahercegovina.com/

 

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com