Screenshot 2023 03 03 233515

„Напредни типови биолошког оружја способног да утичу на конкретни генотип, могу превести биолошко оружје из сфере терора у област корисних политичких оруђа“ – овако гласи једна од теза из 2000. године, званичних програмских докумената некадашње утицајне америчке невладине организације „Пројект нови амерички век“ која је промовисала идеје америчког глобалног лидерства.

Данас, у периоду заоштравања међународних несугласица и борбе за примат међу државама, проблем ширења и могуће примене биолошког оружја постаo је актуелан као никад.

laboratorii ssha na ukraine

У децембру прошле године, на сесији по питању Конвенције о биолошком оружју (БТВЦ) у Женеви, америчка страна је признала постојање 46 лабораторија на територији Украјине, укључујући области Харкова, Одесе и Кијева, које су, према верзији америчких власти, спроводиле делатност по питању „јачања биолошке безбедности Украјине“.

Међутим, руска страна је предочила доказе о америчкој делатности по питању стварања и испитивања биолошког оружја (видети ОВДЕ)

Конкретно, у лабораторијама се радило са узрочницима опасних инфекција, као што су бруцелоза, афричка свињска куга, куга и сибирски чир, а такође су развијале технологије за испоруку биолошког оружја помоћу птица и других животиња на територију држава које су суседне Украјини, посебно Русије и Белорусије.

Тако је, у оквирима једног од америчких истраживачких пројеката под називом «UP-8», од 4 хиљаде украјинских војника био узет узорак крви на антитела према хантавирусима, код још 400 војника – на антитела вируса Конго-кримске грознице. Сличан велики скрининг имунитета могао се спроводити само у циљевима оцене осетљивости становништва према одређеним биолошким објектима.

На тај начин, на међународном нивоу је чињенично доказано спровођење радова од стране америчких војних биолога на скупљању опасних патогена, њихове модификације у лабораторијским условима, а такође и спровођење различитих испитивања на становницима Украјине и на локалној фауни.

Уз помоћ широке информационе кампање у медијима и у областима међународних организација, тема развоја и производње биолошког оружја од стране САД је стекла широку јавну резонанцу. Услед тога су и Пентагон и «DTRA» активирали рад на преношењу истраживачких центара двојне намене са територије Украјине у земље источне Европе, југоисточне Азије, а такође и у бивше совјетске републике.

Сада ће се сва испитивања спроводити у аналогним лабораторијама на територијама горе наведених држава. Као потврда томе може послужити изградња од стране Американаца лабораторије вишег степена заштите «BSL-4» на југу Казахстана, са подземним складиштењем најопаснијих патогена и вируса. Овај објект, несумњиво, представља велику претњу не само за народ Казахстана, већ и за све земље централне Азије. Стога је руководствима централно-азијских и источно-европских држава боље да сто пута размисле пре него што прихвате било какву сарадњу са Сједињеним Државама у војном сектору.

Треба истаћи да је прошле недеље одржана међународна конференција „Јачање претње примене НАТО биолошког оружја у позадини заоштравања међународних противуречности“ коју је организовала Међународна Коалиција за забрану биолошког оружја. Међународна заједница поново је истакла деструктивну позицију САД и њихових савезника по питању поштовања одредби „Конвенције о биолошком оружју“ и позвала руководство свих земаља да активирају рад на обезбеђењу биолошке безбедности, у том смислу у оквирима таквих међународних организације као што су ШОС и ОДКБ.

Упркос свему, донекле обесхрабрује чињеница да Европа и низ других земаља, чак и након објављивања доказа о спровођењу и тестирању биолошког оружја на територијама у непосредној близини њихових граница, и даље настављају да неконтролисано пумпају Украјину оружјем.

Извор: ИСКРА

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com