Наташа Јовановић

IMG 4661Напомена: Поштовани читаоци, новинар "Спутњика" Наташа Јовановић испратила је обележавање празника Крштења Русије у Кијеву. Том приликом разговарала је и са митрополитом Виницким Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије Варсануфијем. Слава Богу, верујући православни народ у Малорусији (данас Украјина) је препознао издају Православља од стране агента ЦИЕ, васељенског патријарха Вартоломеја и расколничка јеретичка организација, такозвана ПЦУ, практично нема пастве и храмови које су отели од канонске Цркве, зврје празни. Топло препоручујемо овај разговор који преносимо са Спутњика...

†     †     †

Тамни облаци раскола шире се не само над православљем у Украјини већ и над светским православљем, упозорава митрополит виницко-барски Варсануфије поводом изазова с којима се већ годинама суочава Украјинска православна црква Московске патријаршије.

Митрополит у ексклузивном разговору за Спутњик који је вођен у срцу Виницке области Украјине, говори о разлозима и последицама стварања неканонске тзв. Православне цркве у Украјини коју је некадашњи председник те земље Петро Порошенко назвао „геополитичком катастрофом за Русију“.

- Садашње време није уопште просто, време је болно, време великог раскола који се не простире само на нашој земљи виницкој и не односи само на украјинску православну цркву, каже митрополит.

15 Deep art Effects Surrealism 1

После доделе томоса расколничкој структури, Влада Украјине донела је указ о предаји храмова који су припадали канонској Украјинској цркви. Највећи број храмова отет је у Виницкој области. Зашто баш у њој?

- Након што је патријарх Вартоломеј на Бадњи дан 2019. године дао украјинским расколницима такозвану аутокефалност уследила је серија бандитских напада на наше храмове. Виницка земља послужила је као пробни балон. Петро Порошенко, тадашњи председник, понашао се као да је то његова земља, јер овде, у овај области, он има фабрике, заводе, овде је некада био и депутат обласне Раде. Није случујано што је баш овде, у овој епархији решио да испита на који начин се могу спровести разбојнички закони који су донети у Ради а којима је легализовано отимање храмова.

Да ли су узурпацијом имовине успели у свом науму?

- Они су размишљали у својим задатим оквирима, верујући да је Црква исто што и фабрика- донесеш незаконито правне одлуке којима се одузима имовина неког предузећа, радници се разбеже и ствар је готова. Они нису рачунали на то да имају посла са верујућим људима. Нас не спасавају зидине већ вера унутар људи. Њима су остале зидине, али сада оне зјапе празне, у њима нема људи.

Хоћете да кажете да нико не посећује те храмове?

- У почетку су позивали раднике фабрике Рошен и других предузећа која су била у власништву председника Петра Порошенка. Они су правили спискове људи који су имали радну обавезу да иду на службу и посећују храмове. Требало је да се створи привид како и та нова црква има своје поклонике, да је уистину томос залечио, а не оно што се заиста десило - разбуктао раскол. Иако су ти људи у почетку посећивли отете светиње, то није било по зову срца и то су осећали и они, и народ који је све то посматрао.

Да ли је јерархија нове структуре била директно у служби патријарха Ватоломеја или је деловала у договору са тадашњим председником Украјине Петром Порошенком?

- Иако се чинило да одменути свештеници раде за Вартолемеја истина је да су они узели активну улогу у предизборној кампањи. Порошенко је схватао да му је за поновни избор на место председника неопходна лојална црквена структура. Наспрам њега стајала је моћна и сложна православна црква на челу са митрополитом Онуфријем са којим је желео да успостави контакт. Митрополит је био јасан у ставу да је Црква одвојена од државе и да не тражи нити је спреман да даје било какве препоруке. Уследиле су претње да ће направити другу Цркву. Али митрополит Онуфрије није поклекнуо, остао је непоколебљив у вери и Порошенко је решио да направи своју структуру.

Какав је њихов циљ, против чега се они тачно боре?

- Храм сте затворили, молитва се не чини, али зато, како они кажу више нема агената ФСБ-а. А ја кажем, слушајте, ми нисмо агенти ФСБ, него Христа, ми исповедамо Христа и веру Христову. Ви нешто бркате. Жалосно је што су отели храмове. Они су их просто затворили. Људи немају где да запале свећу.

Крсни ход поводом крштења Русије окупио је ове године у Кијеву 350 хиљада људи. Крсни ход организовала је и неканонска црквена структура. Шта говоре бројеви?

- На крсном ходу у Кијеву само из Виницке области било је 6000 људи. То је још једна потврда да су људи остали верни Украјинској православној цркви Московске патријаршије без обзира на то што што друга страна плаћа различите социологе и теретичаре који пружају подршку неканонској цркви.. А човек који је фотографисао крсни ход расколничке структуре могао је све те учеснике да обухвати објективом.

Да ли је одлуком да призна расколничку цркву и наруши црквено-правни поредак Вартоломеј успео да зада ударац руској националној свести у Украјини?

- Они су позивали људе који су могли бити и гркокатолици и јудеји и муслимани. Важно је само да су против Москве и Московске патријаршије. Они стално говоре - или сте за Москву, или против Москве. Како формулишеш питање, такав одговор добијеш. Није то лепо. Лукавство је то. Ми се радујемо што истински верници препознају превару коју подржава Цариград.

Да ли је Фанар само у функцији спавача САД, играч у њиховим спољнополитичким плановима?

- Овде је умешана политика и посреди је пројекат прекоокеанских држава које желе рат са Русијом. У том циљу они користе Цркву, њима је неопходна паралелна структура која би ослабила моћ и ауторитет цркве или, како бих сликовито представио, рећу ћу вам да се Православна црква Украјине само бави Путином и Москвом. То је њихова догма, њихов стратешки правац, и једини учинак. Они не граде храмове. Изволите, кажем, узмите у Виници и градите храмове. Не смета вам Путин. Москва вам то не брани. Да ли Путин сноси одговорност за ваше празне храмове, питам их. Њима није циљ да поведу људе у Царство небеско. Њихов циљ је политички. Године 2018, 17. априла одржан је сусрет председника Порошенка са предстојатељима Цркве, а следећег дана Врховна Рада је изгласала акт како би се обратила Вартоломеју, како би добили аутокефалију. Зашто Порошенко, зашто Рада? Зашто верујући народ није затражио од Вартоломеја нову цркву? Ако сте видели томос, име Петра Порошенка се налази на њему. Томос је предат њему. На јесен исте године потписан је документ који је остао тајна а суштина је да је Порошенко обећао Вартоломеју да ће му дати 30 веома значајних споменика архитектуре Украјине. Један од њих је и Андрејевска црква (у Кијеву, седиште неканонске Украјинске православне цркве).

Из приложеног се чини да је Фанар успео да надигра и Порошенка. Ко је највећи добитник раскола у Украјини?

- Андрејевска црква је непосредно под Константинопољем. То је споменик изграђен за царицу Катарину, на месту где је по предању апостол Андреј Првозвани подигао крст. Они су њима бесплатно дали споменик архитектуре, цркву. Дакле то није Православна црква Украјине, већ филијала Цариграда. Ово је један али на списку се, колико ми је познато, налази 30 обећаних храмова, древних споменика културе.

Иако је прича о стицању аутокефалности расколничке цркве актуелизована у време организовања кијевског Мајдана као кључни корак у консолидацији украјинског националног идентитета, да ли прича о стицању томоса сеже дубље у прошлост?

- Да, то је било пре Порошенка. Сетимо се да је на Дан кршења Русије 2008. године био позван Вартоломеј. Ипак, председник Јушченко није био спреман на тај корак иако је он ишао у посете Цаиграду а његов шеф кабинета носио поклоне. Сећам се да је стару панагију из Кијевско печерске лавре поклонио Вартоломеју. Реликвије су још тада завршавале у рукама Фанара. У периоду од 2004. до 2008.године они су већ активно радили по замисли САД.

Митрополит сте једне од значајних епархија. Какво је ваше мишљење, да ли је стицање аутокефалности Православне цркве Украјине део и стратегије унијата и Ватикана?

- Они раде веома лепо, и углађено али ми њихов потпис препознајемо. Ако се сећате, 2014. унијати су позивали људе на Мајдан, активно учествујући у дешавањима хунте. Није тајна да су они скупљали новац по нашим епархијама да би га давали вођама Мајдана. Исту улогу имао је и Ватикан који је дипломатски овде долазио да нам понуди подршку а затим излазећи објашњавао да је то ствар пристојности. Они су мајстори дипломатије који раде на рушењу православља.

Извор: СПУТЊИК

Опрема текста: САБОРНИК

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com