Добрим побеђуј зло

Напомена: Поштовани читаоци, пред Вама је приказ још једне књиге на тему дуго година потпуно забрављену а изузетно значајну, тему Христољубивог војинства. Књигу пуковника у пензији Винка Марковског издао је манастир Рукумија и ту књигу, као и остала издања манастира Рукумија, може наручити ОВДЕ. Текст преносимо са братског сајта Светиње Браничева...

09701Пред нама је нова књига Винка С Марковског ВОЈНИК И ВЕРА, која је јединствена код нас по својој теми и садржају. Бави се моралним вредностима часне војничке службе и говори о томе шта је војник у србском народу. Да он само побожан јесте светиња, ако то није он је плаћени убица и ништа више.

Србски народ је веома ценио војску кроз целу своју историју и увек је ратовао у одбрани вере и отаxбине. Никада није србски војник газио туђом земљом да би некога покорио. Дивне поуке о ономе што на овој ветрометини треба сваки Србин да зна умео је и вешто нам представио писац и сам војник пуковник Винко С Марковски. Ево шта у свом предговору каже:

Ако хоћеш да водиш људе, мора да им окренеш леђа.

Вера у Бога и вера у вечни живот, вера у бесмртност јесу велики ослонци и подстицаји сваком човеку, војнику посебно.

И у миру и у рату од војника се тржи присебност, сналажљивост, храброст и способност који други немају. Ако све то војник има а нема веру у Бога, онда није му лако да буде војник.

Искрен верник је по неком неписаном правилу одличан војник.

Бог силу не воли, сила Бога не моли.

У историји многи војници уз Божију помоћ, победили су надмоћније непријатеље.

Онај војник који нема ништо свето у себи или око себе, који не верује у Бога, неће имати храбрости да свој живот остави на бранику своје отаџбине и положи га за спас свога народа.

Вера у Бога, пост и молитва, извори су наше духовне енергије, предуслов прочишћења људске душе, човекове свести како би се она ослободили од страсти и нагона који замрачују наш духовни вид, одузимају снагу нашој души да истраје на мукотрпном путу добра правде и поштења одбране части и отаџбине.

Сваки војник треба да има духовну енергију да би сачувао душевни мир у спокојство духа у сви ситуација у којима се нађе.

Живот војника, одувек и заувек, је као ход кроз минско поље, па можете мислити како му је без Божије помоћи.

Борити се јуначки против непријатеља, мрзећи зло које се пројављује у непријатељу, а не човека непријатеља.

Не чини ништо што не приличи човеку који верује у Бога.

Буди трпељив јер такве Бог никада не напушта.

Нека молитва траје непрестано, јер она је једина сигурна помоћ војнику у рату.

Запамти све је по мери веровања.

Сигурно веома често поставља се питање, ако је Бог рекао не убијај, како војник да испуни ту заповест.

Војничко занимаље је најстарије занимање, оно је отац свакој држави од памтивека. Смисао војничког занимања је управо тај да одвраћа непријатеља од напада.

Чим постанеш војник и обучеш војничку униформу ти си тај који се први и свесно жртвујеш за одбрану отаxбине. Први и свесно.

Ако хоћеш мир спремај се за рат.

Оно што не може учинити мач многих грешника, може молитва једног праведника.

Наша земља одувек и заувек ослања се на три стуба, сељака, војника и свештеника. Сељак да нас храни, војник да нас брани а свештеник да благослови.

Богу и војнику се молимо када дођу невоље. Када они прођу, војника не поштујемо а Бога заборавимо.

Свети ратници од од Светог Симеона Мироточивог, Светог Кнеза Лазара и Петра Цетињског, сви су били владари, свеци и војници.

Љуби непријатеља свог, непријатеља Божијих се гнушај, а непријатеља отачества сатри-вели Св. Филарет Московски.

Војник верује у Бога, саборца, праведност борбе, оружју, старешене који га води, знања и вештине које је стекао.

Воли отаџбину, мајку оца, браћу и сестре, родни крај и све добре и нормалне људе.

Не мрзи никога.

Све што се створи злочином, пљачком и отимањем не траје дуго, а и док траје, траје са много несрећа.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

vinko markovski 217x300Погледајмо наслове који сами говоре за себе о садржајности ове корисне књиге: О Богу, О доброти, о Војницима, О људима, О животу у строју, Мало за војника, Из РАТ И БИБЛИЈА- В Николаја, КАКВИ СУ УЗРОЦИ БУДУЋЕГ РАТА?  КАИНЕ, ГДЕ ТИ ЈЕ БРАТ, ЈЕВАНЂЕЉЕ И РАТ, Откуда онда рат међу хришћанима?, Капетанова вера, О рату ништа ново, Молимо се Богу, Војник и политика, Војнички кодекс СЕДАМ ВОЈНИЧКИХ ГРЕХОВА, О рату пре хиљаду година, Град савршеног мира –Јерусалем, Буди са Богом, Војнички Мелем, Поуке за војнике, О животу  војника, Војникова авантура, Живот у чизмама, О храбрости, Војник, Бог и Војник, Војник је данак у крви своје домовине, О  ВОЈНИЧКОЈ МОЛИТВИ, Војни акценти, ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА, О Војничким  врлинама, затим из Охридског пролога В Николаја о светим ратницима.

Ову књигу топло препоручујемо за све мушке србске главе. Никад се не зна када ће и да ли ће Срби опет морати да бране то мало своје отаxбине и право да живе као људи достојанствено  и хришћански. Некада су ове топле речи о владању у рату могли да чују од својих очева и дедова, а данас  када је тај глас утихнуо ево дивног подсетника за то.

 09701

Извор.СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com