Screenshot 2024 03 03 212738

СВЕТСКИ омладински фествал у Сочију свечано је отворио Владимир Путин, рекавши његовим учесницима из 190 земаља да ће моћи лично да се увере да за људе у Русији осмех није дежурна маска, већ искрено изражавање осећања.

Притом је додао: „Ако дамо реч, увек је се држимо“.

У наставку је нагласио: „Већина становника Земље дели са нама вредности као што су једнакост и правда, традиција снажне породице и узајамно помагање, служење отаџбини и одговорност за њену судбину. Заједно остварујте своје снове, помажите једни другима да побољшамо живот милијарди људи. Истичем ово: милијарде људи.

- Радите заједно за добро будућих генерација. Борите се против сиромаштва и тероризма, болести и ширења дрога, чувајте природне ресурсе, културно наслеђе, сву лепоту и разноликост планете. У свету, како гас ми видимо, нема места расизму, диктатури, двоструким стандардима и лажи, а човек може слободно да говори својим језиком, следи веру и традицију својих предака.

На Фестивалу влада невероватна празнична атмосфера.

Студенти и млади стручњаци се сликају са олимпијским објектима, учествују у програму форума, упознају се и разговарају. Често се може чути српски: без обзира на то што учесници из Србије и Републике Српске представљају невелики удео учесника грандиозног скупа (око 100) јер су већ успели да се упознају са младим колегама из других земаља, па се певају српске и руске песме, разговара и успостављају пословне комуникације.

У Сочију су учесници и из земаља које су се придружиле антируским санкцијама.

Главна агенда форума је обједињујућа, а не рушилачка, и ту се, по мишљењу стручњака, већ формира нова ера народне дипломатије – Институт Посланика Добре Воље, који ће постати један од темеља новог светског поретка.

Разуме се, форум, који се позива на уједињење и нову светску агенду пријатељства и међусобног разумевања, изазива незадовољство својих природних антагониста – оних који у почетку не виде други начин организовања светског поретка осим једнополарног.

Тако се, вероватно на иницијативу западних актера, на порталу Change.Org, појавила петиција корисника „Алексеј Маленков“ са захтевом да се заустави „безакоње” приликом избора учесника фастивала, да процедура избора буде „прозрачнија“ и „праведнија”.

Према речима безмало непознатог аутора, организатори Фестивала одбијају поједине волонтере, не обраћајући пажњу на њихове заслуге... Генерално, опет се ради о озлоглашеној демократији, тачније о њеном одсуству, по мишљењу аутора петиције.

Нажалост, ауторима поруке ове, на Западу популарне платформе, тешко је да процене размере грандиозног догађаја: на Фестивалу се окупило више од 20.000 представника из 190 земаља света, а то су они који ће сутра одређивати нову светску агенду.

Фестивал је за волонтере - платформа на коју се позивају млади људи са организационим и идеолошким набојем, људи који подржавају главну идеју мира, пријатељства и сарадње.

Волонтери, који су одабрани између више од 350 хиљада добрих стручњака, дужни су не само да помогну главним јунацима манифестације – руским и иностраним студентима, тинејџерима и младим стручњацима, у њиховој координацији током Фестивала, него и да међусобно деле основне вредности пројекта: одговорност за судбину света, вишенационално јединство, породичне вредности и међурегионалну сарадњу.

На плећа организатора пао је сложен задатак: одабрати максимум 30 хиљада најбољих волонтера из огромног броја пријава. Нажалост, нису могли у томе учествовати сви који су желели.

Према званичним подацима, регион домаћин, Краснодарски регион, одобрио је само 700 пријава од 2000, а сам број пријава се показао шест пута већим него што је био на претходном фестивалу одржаном 2017. године.

На западу сличне манифестације нису могуће, ни у САД, ни у Великој Британији, нити игде у Западној Европи. А из других разлога - неће се скоро (из разних разлога) одржавати ни на Балкану.

На омладинском фестивалу који је почео на руској обали Црног мора, на месту одржавања  Олимпијаде 2014. године, показује се и доказује да су деструктивни покушаји Запада једноставно бескорисни.

На позив на певање српских и руских песама већ се придружују странци из целог света.

И тиме се на делу ма доказује да Русија не разара него уједињује.

Извор: ФАКТИ.РС

Опрема текста: Саборник

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com