slide 6

ХРИШЋАНСКИ ВРЛИНОСЛОВ

Свети Владика Николај, после завршених студија и доктората у Берну и Оксфорду, провео је непуне две године у царској Русији, упознавајући велику руску душу, изворну православну духовност и велику словенску културу. Као вредна медоносна пчела сакупљао је драгоцени духовни полен широм свете руске земље и даровао их своме народу у Србији као драгоцено благо.

У богатој библиотеци Соколовског, великог љубитеља и сакупљача побожних старина, пронашао је овај рукопис непроцењиве вредности под насловом ТЕСТАМЕНТ ХРИСТОВ и својеручно га марљиво преписао од речи до речи.

У овом светопису, из дубоке хришћанске старине, можда још из апостолске епохе, писац – ван сваке сумње одличан познавалац Христовог живота и учења, на дирљив начин се обраћа хришћанима, стављајући речи ТЕСТАМЕНТА у уста самог Спаситеља, упућујући их вернима као поуку и упутство, како живети врлинским животом по Јеванђељу и следовати Христу у  свакодневном животу.

До сада необјављени текст Тестамента смо због дужине поделили у четири логичке целине и објавићемо га у четири дела...

 П Р В И  Д Е О

Невиност

 Остављам вам за пример невиност дечаштва Mог. Непрекидно се старајте да умирите ваш разум: немојте бити поносни због ваше мудрости и вашег знања. Знајте, да нећете ући у Царство Небеско, ако не будете чисти срцем као дете.

 Сиромаштво

 Остављам вам за пример сиромаштво Mоје. Онима, који без роптања живе у сиромаштву, обећавам вечито блаженство. Не заборавите, да сам се родио у пећини, живео сам од рада руку Мојих и за целог Мог живота нисам имао где да приклоним главу.

 Послушност

 Остављам вам за образац потпуно Моје покоравање вољи Оца Мог Небеског. Извршење воље Његове је било Мој рад, Моја храна. Био сам Му послушан до саме смрти, смрти на крсту. Дакле, будите и ви у свему покорни Оцу Небеском, подносите са покорношћу и захвалношћу све беде, којима ћете бити кушани.

 Поштовање родитеља

 Остављам вам као пример поштовање и покоравање Моје родитељима Мојим. Према примеру Сина Божјег, који је слушао Своја створења, учите се и ви, да слушате и поштујете родитеље и старешине своје. Не верујте својој личној вољи: – она је највећи непријатељ ваш; научите се у сваком случају бити њезин господар.

 Тиховање

 Остављам вам моје тиховање и ћутање, које сам имао у току 30 година. Знајте, да не могу срца ваша бити без порока и да ћете сами упасти у велике грехове, ако будете много говорили. Обраћајте се често Богу, слушајте речи Његове и разговарајте, што можете мање, са људима.

 Скромност

 Остављам вам тежњу ка усамљености и скромном животу. Иако сам дошао у свет овај ради поуке и спасења човека, живео сам, не тражећи славе, код сиромашног дрводеље и увек сам бежао од сјаја. Не тражите славе овог света, да не би изгубили вечиту славу у животу будућем.

 Марљивост

 Остављам вам за пример марљивост, са којом сам Ја за време Моје младости вршио све прописе закона. Увек сам ишао са Својим родитељима на молитву у храм. Дакле, без непотребног претеривања, делајте све потребно са љубављу и поштовањем; неодложно испуњавајте заповести Господа Бога вашег, без сваког правдања. Ово је особито тешко за световњака и образованог човека.

 Будност

 Остављам вам за образац – јачину духа Мог у борби према искушењима ђавола у пустињи. Не бојте се његових кушања! Зовите Мене у молитви, будите јаки у вашој љубави према Мени, уништите охолост и будите стално будни за спас душа ваших.

 Непорочност

 Остављам вам као пример Моју непорочност и одбојност према греху. Ја сам сишао са неба, живео сам у понижењу и презрењу, дао сам крв Своју на крсту само за то, да бих уништио ово чудовиште – грех. Дакле, никад не грешите са намером и бежите од свега оног, што вас може навести на зло.

 Издржљивост

 Остављам вам за образац моју тежњу и издржљивост у молитви. Пошто сам цео дан проводио учећи народ, у лечењу болесника, у делању добрих дела, ноћи сам проводио у молитви, да бих измолио за вас Божју благодат. Молитва је храна душе, и због тога душа ће ваша умрети, ако се не будете молили. Никад нећете добити без молитве духовне премудрости. Одбаците из свог срца све земаљске мисли и пакости, одбаците из њега све, што може да спречи срце ваше да се уједините самном. Сећајте се увек мука Мојих, славе Моје, закона Мога, добродетељи које сам вам оставио као пример и образац. Сећајте се мојих доброчинстава. Не тајите од Мене своје потребе и бриге, јер Ја знам све што је код вас на срцу. Знајте, да сам у свако време спреман умирити вас, упутити вас на добар пут и просветити ум ваш.

 Молитва

 Дакле, молите се непрестано, да не би пали у напаст, призивајте Ме за време ваше патње и приликом сваког посла; благосиљајте име Моје и будите уверени, да ћете према смиреним и усрдним молитвама вашим имати све што будете молили.

 Самилост

 Остављам вам као пример Моју бригу и самилост према болесницима душевним и телесним. Пошто сам лечио болести тела, а уједно и душевне патње, Ја сам наредио својим апостолима, да чине исто. И ви помажите болесницима и пружајте им утеху, колико год можете; будите стрпљиви према њиховим слабостима и учите их, да употребе телесну болест за корист и спас душе, да на тај начин припреме себе за смрт.

 Извор: СВЕЧОВЕК

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com