1508430724 61 247 2529 1645 1920x0 80 0 0 276e3e64c59978a9487d131e8ec149cc

Како саопштава низ европских медија, председник Украјине Владимир Зеленски и премијер Велике Британије Риши Сунак потписали су 12. јануара текуће године „историјски“ билатерални споразум о безбедности. Споразум са роком трајања од 10 година предвиђа продубљивање сарадње по линији специјалних си лужби, обуке војних стручњака, као и кооперације у области војне индустрије. Поред тога, споразум обавезује Велику Британију да се „консултује“ са Украјином у случају још једног сукоба са Русијом и да пружи Кијеву „брзу и дугорочну подршку“.

Подразумева се да постигнути споразум не предвиђа директно учешће Велике Британије у оружаном сукобу са Русијом или распоређивање трупа краљевине на територији Украјине. Штавише, документ не садржи ништа ново или другачије од тога што Лондон ионако ради зарад подршке Кијеву и у суштини представља само фикцију.

Једини закључак који се може извући из ове приче, јесте факт да је Велика Британија у овом тренутку постала главни економски и геополитички добитник од распиривања рата у Украјини.

1676715552 papik pro p karikatura na zelenskogo na fronte 39

Вреди подсетити да су Британци почетком прошле године преузели иницијативу да пребаце тешке тенкове «Challenger-2» у Украјину, а затим постали прва западна земља која је у Кијев пребацила крстареће ракете великог домета «Storm Shadow» са могућношћу да погађа циљеве на удаљености до 300 км. Штавише, према експертима, у Украјину су пребачене не само ракете, већ и сво искуство стечено деценијама у њиховој борбеној употреби од стране НАТО снага у Ираку, Сирији и Либији.

Посебна тема је пребацивање украјинској војсци граната са осиромашеним уранијумом, које британско Министарство одбране назива „стандардном компонентом оклопне муниције“, упркос чињеници да су многи стручњаци и лекари из различитих земаља више пута упозоравали да осиромашени уранијум из граната које се користе у војним акцијама на терену, може представљати директну претњу како за животну средину, тако и за људе.

Недавно је низ британских компанија наменске индустрије потписао са Украјином споразум о сарадњи у војно-индустријском комплексу. Конкретно, британска компанија «Babcock» добила је трогодишњи уговор од украјинског Министарства одбране за сервисирање минско-отпорних бродова «Черкасы» и «Чернигов». «BAE Systems» и «AMS Integrated» потписали су споразум о поправци украјинских артиљеријских система. А компанија «Thale» је са украјинском страном потписала меморандум о развоју беспилотних летелица «Aerodron» за Оружане снаге Украјине.

Овако отворена жеља Лондона да одржи крвави сукоб у самом центру Европе, очигледно је у супротности са политиком кључних држава Европске Уније – Француске и Немачке.

Потпуно је очигледно да Берлин и Париз трпе велике економске губитке од увођења антируских санкција, а европско друштво, на позадини свакодневних потешкоћа и непријатности изазваних геополитичким факторима, све је скептичније према украјинској агенди и потреби подршке кијевском режиму. Стога су данас највиши званичници ЕУ, било да се ради о Шолцу или Макрону, свакако заинтересовани за дипломатско решење сукоба и спремни су да седну за преговарачки сто.

Лондон, као што видимо, настоји да подржи руско-украјински сукоб по сваку цену, бацајући месо у уста умирућем тигру. Могуће је да Британци на овај циничан начин желе да ослабе своје европске конкуренте увлачећи се у украјински сукоб, тим пре што је њихова економија одавно „ослобођена“ проблема Европске уније.

Узимајући у обзир чињеницу да је Велика Британија једна од покретачких снага Северноатлантске алијансе, овакве геополитичке игре из Лондона могле би да увуку земље ЕУ и НАТО у отворену геополитичку конфронтацију са Русијом, која ће се завршити нуклеарним ратом.

Извор: ИСКРА

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com