1102405775Председник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да српска национална заједница у свим републикама бивше СФРЈ, осим Србије, има готово катастрофалну позицију, и поручио да Срби, као народ који је тешко страдао у протеклом веку, имају право на пројекат националног уједињења, који је потпуно оправдан, логичан и фер у политичком смислу.

„Срби морају да се окупе око наше сада две државе и да постанемо једно у националном смислу, окупљени и мерени искључиво по томе шта дајемо као допринос овим државама — Републици Српској и Србији“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је сасвим природна жеља Срба да буду део једне националне државе, за шта верује да ће се десити у овом веку.

„Ако једна Немачка није могла да претрпи одвојеност и постојање две државе једног народа, онда је сигурно то знак и за Србе да у овом веку могу да раде на националном пројекту уједињења, који је оправдан, логичан и политички фер“, рекао је Додик.

Истакавши да верује у данашњу националну и државну политику Републике Српске и Србије, две државе српског народа на Балкану у којима он једино може да се осети заиста слободним, Додик је напоменуо да је до готово катастрофалне позиције Срба у свим републикама на простору бивше Југославије довела и политика западних земаља, која је углавном била изразито антисрпска.

Он је у том погледу подсетио на страдање Срба у хрватској злочиначкој акцији „Олуја“, које је очигледно део континуитета укупног страдања српског народа од разних хрватских режима у прошлости, али и на чињеницу да је та хрватска оружана акција подржана од америчких консултаната, што говори о њиховом мешању и „цртању граница“ које покушавају сада да припишу Русима.

„Они су све време овде правили неку врсту нереда. Чињеница коју сада знамо говори о томе да је амерички Конгрес још 1990-1991. године донео одлуку да ће бити подржане само оне републике које се одвоје од Југославије, на тај начин се директно мешајући у унутрашње послове и унутрашње стање Југославије и продукујући тако један рат“, напоменуо је Додик.

Он је додао да сада потпредседник САД Мајк Пенс говори да то неко други чини, што је обична неистина коју покушавају да пласирају, јер су Руси на овим просторима били најмање присутни.

Он је нагласио да су све то промашени покушаји америчке политике на овом простору који се у значајном обиму могу третирати као антисрпски и који су довели до тога да српска национална заједница у свим републикама на простору бивше Југославије има готово катастрофалну позицију.

Према његовим речима, Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, док се на простору Хрватске види повампирено усташтво, па и кроз одлуке Владе која покушава да Србе који су бранили своја огњишта прогласи агресорима с циљем исељавања или застрашивања.

Додик је напоменуо да и у Црној Гори, очигледно, влада једна општа антисрпска хистерија према српској националној заједници, док су у Македонији нове власти обесмислиле и оне минималне помаке из прошлости који су урађени са ранијим властима када је реч о положају Срба.

Председник Српске је оценио да је једино добро у последњим изјавама америчког потпредседника то што каже да се САД неће даље мешати у унутрашње ствари земаља.

„То ћемо тек да видимо“, рекао је Додик.

Извор: https://rs.sputniknews.com/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com