Бошко Вукићевић

og og 1452546125269545686

Грађани Црне Горе треба да знају да, уколико се ове године не одржи попис, он више никад неће бити одржан по садашњој методологији. Тј. придржавајући се неких нових европских норматива, власти становништву више неће омогућити изјашњавање о језику, вјери и нацији...

†   †   †

Дакле, Здравко Кривокапић је јуче успио да још једном „обрадује“ људе који су га гласали изјавивши да „тешко да ће ове године бити пописа“, уз додатак да мисли „да смо се доста пребројавали“.

За оне који не знају, а већина народа не зна, истичем да је Здравко у периоду док сам му био савјетник, прије и након историјске побједе слободних људи на изборима у августу прошле године, сматрао да „регуларно одржавање пописа мора бити један од приоритета нове власти“. Тада је и, из неког разлога, у пар наврата мени лично желио да истакне да се „он национално осјећа Србином.“

scale 1200

У октобру прошле године НВО ЦДТ је покренула апсурдну и бесмислену иницијативу о одлагању пописа и елиминисању његових саставних одредница, тј. изјашњавања грађана о језику, вјери и нацији. Као одговор на ту апсурдну иницијативу, тадашњи савјетнички тим Кривокапића је, у његово име, између осталог јавно саопштио:

„Некорисно је у овом озбиљном и историјском тренутку тражити рјешења која никада нису предлагана за владавине Демократске партије социјалиста, тим прије што ће се током наредног пописа грађани напокон моћи слободно изјаснити о свом идентитету, што им нико свјестан значења демократских начела не би смио ускраћивати. Ако би поступила по овом предлогу, Црна Гора би представљала риједак изузетак у Европи, а статистичку науку лишила би вриједних података. Још горе, тим чином била би директно угрожена права мањинских народа и мањинских религијских заједница, док би институт афирмативне акције у потпуности изгубио смисао, резултујући потенцијалном дестабилизацијом и незадовољством“.

Тада сам и лично, у својству члана савјетничког тима, јавно реаговао и између осталог саопштио:

„Запањујућа је и у извјесној мјери и скандалозна аргументација појединаца о томе како на наредном попису грађани неће бити у прилици да се изјашњавају слободно. Не сјећамо се сличних реакција датих ентитета у ранијим приликама одржавања пописа становништва, тј. под влашћу вишедеценијске диктатуре, када су многи људи били под несносним притиском, пријетњама и уцјенама да би се на пописима изјашњавали другачије од онога како су жељели.

Дакле, уврнута логика покретача иницијатива о одлагању или измјени суштине пописа подразумијева да је под диктатуром слобода мишљења и изражавања већа него у условима свргнуте клептократије и ослобођеног друштва. Такав приступ проблематици је, најблаже речено, апсурдан.“

Као што видимо, у процесу опште метаморфозе и у периоду „мирне кохабитације“ и „демократског сазријевања“, Здравко Кривокапић је преузео „пописну аргументацију“ ЦДТ-а, као и Прве и Друге фамилије.

Значај регуларног одржавања пописа је, прије свега, у сљедећем: грађани би први пут, након деценија аутократског мрака, били у прилици да се слободно изјашњавају и стекла би се слика о Црној Гори онаква каквом она заиста јесте. Таква слика би омогућила накнадно помирење наших грађана и просперитет наше државе. Јер, само пружајући грађанима могућност избора, не ускраћујући и не негирајући њихова демократска и људска права – може се градити нешто здраво и перспективно.

Грађани Црне Горе треба да знају да, уколико се ове године не одржи попис, он више никад неће бити одржан по садашњој методологији. Тј. придржавајући се неких нових европских норматива, власти становништву више неће омогућити изјашњавање о језику, вјери и нацији.

Јучерашњом изјавом Здравко је поручио да жели да „зацементира“ лажне пописне податке Милове диктатуре. Мислим да би премијер коначно морао да покаже одговорност, поднесе оставку и јавно се извини људима који су га гласали.

Извор: ИН4С

Наслов и опрема текста: САБОРНИК

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com