101068 vest rusija vesti vostokTим Одбране и породице Ратка Младића, организовао је конференцију за медије поводом утицаја и импликација недавне одлуке МКТЈ којом се одбија захтев за привремено пуштање на слободу генерала Ратка Младића, како би јавност била упозната са досптуним информацијама садржаним у жалби која је изјављена као и о озбиљности погрешака у погледу здравствених и правних питања коју је начинио МКТЈ, те разматрања рада МКТЈ поводом ове жалбе како би се обезбедила правичност у поступању у складу са мандатом и правилнима МКТЈ која се имају следити ради постизања праведног резултата.

Говорили су:

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића
Бранко Лукић , главни бранилац
Драган Иветић, ко-бранилац
Миодраг Стојановић, правни консултант
Борис Зорко, правни саветник
Павел Дорохин, из Руског Друштвеног комитета за заштиту Младића
Академик Јелена Јурјевна Гускова

101068 vest rusija vesti vostok 

На конференцији за медије главни бранилац Бранко Лукић рекао је да генерал не добија адекватно лечење у Холандији, што може да изазове озбиљне последице по његово здравље и изразио наду да ће му ипак дозволити привремено пуштање раде лечења у Русији.

Телефоном се јавио и Павел Дорохин, председник Руског Друштвеног комитета за заштиту генерала Ратка Младића који је рекао да је био у затворском блоку где се налази Генерал и да је и сам видео да му се здравствено стање погоршало.

"Послали смо лекаре, они су потврдили да даље не може да остане тамо јер можда и не доживи крај судског процеса. Наша организација је објавила обраћање Трибуналу и надамо се формирању већа и победи хуманизма", истакао је Дорохин.

Миодраг Стојановић, правни консултант, је говорио о атмосфери у Републици Српској поводом одлуке о одбијању захтева за привремено пуштање на слободу генерала Ратка Младића и захвалио се Руској Федерацији.

18697764 1572099152863649 870181336 o 768x576 

Ко-бранилац Драган Иветић је рекао да је ова одлука евидентно погрешне и дискриминационе природе јер по правилу 56, оптужени има право да тражи привремено пуштање на слободу, када за то постоји хуманитарни разлог, а то је у овом случају лечење које је Генералу неопходно. У поступку се разматрало здравствено стање генерала Младића пре 20 година, а оно се наравно погоршало, и све што правни тим тражи је да суд примени исте стандарде као у другим поступкцима и узме за озбиљно питање његовог здравственог стања. Иветић и правни тим сматрају да су испуњени сви кретеријуми за привремено пуштање Младића на слободу. Суд је, како је Иветић рекао «пропустио» гаранције Руске Федерације да ће Генерал бити враћен у Трибунал у тачно одрећено време. Због свега тога није јасно зашто Трибунал говори о «опасности од бекства» када гаранције даје РФ која је стални члан УН-а.

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић је рекао да је тим од почетка по великим притиском, и додао да је његов отац у МКТЈ-у већ преживео један инфаркт којег по мишљењу доктора није било. У децембру је дошло до погоршавања здравственог стања Генерала и тада су и стигле гаранције Руске Федерације. Лекари специјалисти су саопштили о страшним пропустима у лечењу што је тим одбране Генерала и навео у документима. Поднета је и жалба Апелационом већу и не одустаје се од борбе за лечење Генерала у Русији. Дарко Младић је додао да он лично сматра да Трибунал дискриминише своју мисију помирења у региону и да је ово покушај смртне казнегенерала Младића.

Руски академик Јелена Гускова је рекла да је Москва урадила све, дала гаранције које је потписао председник Путин, послала своје лекаре, и да руским поступком води жеља хуманости. Како је рекла, одлука Трибунала је покушај смањења улоге Русије у међународним​ ситуацијама и покушај да се Србима наметне комплекс за све што се дешавало на Балкану, а да је Генерал Младић је последња тачка тог «процеса».

Драган Иветић је, одговарајући на питање новинара да ли је оваква одлука Хага подстакнута тиме што је Руска Федерација дала гаранције и да ли би било другачије да их је дала нека друга држава, подеситио на случај Харадинаја када је овај пуштен на слободу уз гаранције Унмика који није држава него продужена рука УН-а, а сада гаранције даје држава која је стални члан УН-а. Додао је и да Харадинај није имао никакав хитни случај.

Бранко Лукић, главни бранилац је додао да нема разлога се се гаранције Руске Федерације третирају као мање важне и озбиљне од гаранција «недржаве» Унмика и да Харадинај није пуштен због проблема са здрављем већ је просто ослобођен и да би се бавио политиком.

Извор: http://www.vostok.rs/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com