"Глас Црногорца 1895"

Glas Crnogorca 1895Зар је племе Мркојевића Турци, пошто су из православља пријешли у мухамеданство? А зна се да су не давно били сви православни: они то сами причају, а у свако село има црква, ђе о Ђурђеву и Спасову носе прилоге наздравље своје и своје стоке, писало је у тексту који је објављен у цетињском ,,Гласу Црногорца“ 1895. године, а којим се наглашава часно српско поријекло муслиманских породица у Црној Гори.

У допису учитеља Мираша Вукића из Бара поменуто је више муслиманских породица које, како је нагласио дописник, знају да њихово поријекло води од часних и јуначких српских кућа. Он је питао:

– Зар су Аверићи мухамеданци подгорички Турци? Кад знамо да су они од витешке куће Бошковића из Брда.

– Зар су Османагићи мухамеданци подгорички Турци? Кад знамо да су они од крваве куће Мартиновића из Баица.

– Зар су у Подгорици православни Лукачевићи Срби, а Лукачевићи мухамеданци Турци? А знамо да је то једна иста, чисто српска породица.

– Зар је племе Мркојевића Турци, пошто су са православља пријешли у мухамеданство? А зна се да су не давно били сви православни: они то сами причају…

Просветни радник из старе Црне Горе нагласио је како свако село има цркву гдје мухамеданци носе прилоге за здравље своје и своје стоке, а да је позната и прича о ,,крсту Мркојевића“, светињи коју сваке године на Румију износе православни, католици и муслимани.

…А бићеш читао од дописника по нашим листовима и о светом крсту – којега народ зове и ,,Крст Мркојевића“ – те га сваке године о Духовима са великом побожношћу износе на Румију православни, католици и мухамеданци, А зна се и то да су сви Мркојевићи све сами досељеници из Црне Горе и да је то чисто овијано српско племе Мухамедове вјере, објављено је на Цетињу 1895. године.

Извор: ИН4С

Фото: ИН4С

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com