1115940235На граници Русије са Монголијом, у градићу Кјахти који још називају „вратима Русије“, на прослави дана града, као израз поштовања и захвалности оснивачу — грофу Сави Владиславићу — истакнута је и српска застава.

Кјахта, која данас припада Републици Бурјатији, ових дана прославаља 290. рођендан. У тродневној, заиста величнственој прослави учествује готово цела Бурјатија, као и представници суседне Монголије, али један од главних гостију је Бранко Вукомановић, потомак Саве Владиславића. Становници Кјахте дочекали су га као најрођенијег, а након откривања споменика оснивачу на главном тргу, река људи кренула је да га поздрави и фотографише се с њим.

Откривен спoменик Сави Владиславићу у Кјахти

© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Откривен спoменик Сави Владиславићу у Кјахти

На руинама Саборног храма Свете Тројице, у градићу Кјахта, на граници Русије са Монголијом, отац Олег Матвејев одржао је акатист Светом Сави у оквиру своје осмогодишње борбе за за рестаурацију ове цркве.

© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ

„Ако нас Сава гледа с неба, данас је сигурно задовољан“, прокоментарисао је један од присутних, „зато што су се данас, на овом месту, као и пре готово три века, поново спојиле Русија и Србија“.

Гроф Сава Владиславић, у то време богати трговац, упознао је Петра Великог у Цариграду и врло брзо заузео веома важно место на његовом двору. Иако је био и тајни саветник, остаће запамћен пре свега као дипломата који је после дугих и тешких преговора склопио са Кином уговор о разграничењу.

1115940957
© SPUTNIK / БРАНКО МАКСИМОВИЋ
Бранко Вукомановић испред споменика свом славном претку

На месту где је склопљен такозвани „Кјахтински уговор“ основао је и град коме је по Светом Сави и Светој Тројици дао име Тројицкосавск. За заслуге у Руској империји Сава је одликован орденом Александра Невског и богато награђен. До краја живота живео је у Петербургу, где је и сахрањен у лаври Светог Александра Невског.

 

Извор: https://rs.sputniknews.com/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com