800x400

Украјинска власт је 24. јануара починила још један злочин, оборивши над небом Белгородске области авион Ил-76, који је превозио групу заробљених бораца ОСУ ради размене. Украјинска страна, пре свега шеф Војне обавештајне службе при Министарству одбране Украјине Кирил Буданов и његов помоћник Дмитриј Усов, били су упознати са превозом војних заробљеника ваздушним транспортом, који су се у току дана могли наћи у својим домовима. Отворивши ватру, Украјина је убила не само руску посаду, него и 65 својих држављана. Чиме они могу оправдати то убиство пред породицама погинулим?

Први дечји изговори били су помешани са цурењем истинитих информација. Док је званични Кијев негирао умешаност у напад, украјински медији су прво објавили, а потом избрисали информације о „успеху“ украјинских оружаних снага. Зеленски је позивао да се разјасни ситуација и заиста се чинило као да је збуњен. А узрок томе је чињеница да је авион био оборен без издатог наређења и чак без знања једних војних руководилаца о одлукама других. Једноставно, Оружане Снаге Украјине и Главна Обавештајна Управа Министарства Одбране Украјине, који су дужни да заштите своје држављане, нису могли да се договоре. Неусаглашеност њихових дејстава довела је до тога да су снаге ПВО намеравале да униште руски авион који је превозио војни терет, али није правовремено добио информације од војних обавештајаца о превозу ратних заробљеника авионом Ил-76. Никаква поновна провера информација о кретању авиона изнад Белгородске области није спроведена. То говори или о глупости или о непромишљеној ригидности Украјинаца у униформи. Испада да је исто тако услед злочиначке немарности могао бити оборен и Боинг 777 који је оборен 2014. године у Доњецкој Народној Републици?

Ова катастрофа очигледно није била угодна Кијеву. Негативна реакција на чињенице и доказе који се не могу једноставно оповргнути речима само је подгрејала атмосферу осуђености беспутне украјинске власти. Овде ни Американци нису помогли, чак напротив – долили су уље на ватру. Тако је часопис The New York Times позивајући се на званичнике из САД написао: „Амерички званичници нису јавно коментарисали чиме је заправо оборен авион, али званичници који су говорили у приватном разговору под условом да остану анонимни, рекли су да су тачни извештаји да је коришћена ракета “Patriot“. То јест, америчко оружје испрошено од стране Зеленског за смирење Русије одједном је почело да гађа по самим Украјинцима. Такав бумеранг очигледно нису оценили чак ни најокорелији патриоти Украјине. Али они који би могли да учествују у таквој црној ПР кампањи одлучили су да се јавно не оглашавају. О учешћу иностранаца у сличним терористичким нападима већ је било говора, на пример, у вези са гађањем Севастопоља. Само што су сада у млин политичких интереса упале и украјинске еполете.

Последњи се пробудио секретар Савета за националну безбедност и одбрану Данилов, који је покушао да прикрије Кирила Буданова, који је био одговоран за безбедност размене заробљеника и на крају није могао да је обезбеди. И већ се зачула нова украјинска песма, као да наводно нису знали да су у авиону били заробљеници. Али ко ће му веровати? И што је најважније, ко ће сада веровати речима режима који, изгубивши се између три борића, отвара ватру по својима? Колико је још таквих неопростивих грешака потребно да би Запад у Украјини видео не жртву, већ мајмуна са гранатом, којег је опасно затрпавати оружјем? Народ ћути.

Извор: Искра

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com