132219Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије истиче да је српство мјера људскости и светионик који указује на пут којим ваља поћи.

– Као што је Христос мјера нашег духовног раста, тако је српство наша национална мјера, задатак, циљ и призвање. Српство је снага коју тек требамо стећи, а кад је стекнемо знаћемо да можемо и боље и више, да смо много тога пропустили јер смо, умјесто да поправљамо себе, оптуживали друге – навео је владика Сергије у бесједи.

Епископ напомиње да никада није било лако бити Србин, јер је историјска судба Србима одредила узак и трновит пут, да собом свједоче оно што јесу, саопштено је из Епархије бихаћко-петровачке.

– Да јесте данас би Срба било неколико десетина милиона и били бисмо један од најбројних народа у Европи. У нашој прошлости имали смо мноштво непријатеља, које смо, уз Божију помоћ, сопственом снагом надвладали, али смо, готово у сваком времену, највећи непријатељи остали сами себи – наглашава владика.

Подсјетивши на ријечи освједоченог пријатеља Срба Арчибалда Рајса: „Срби, чувајте се себе!“, епсикоп Сергије указује да је, нажалост, много оних који се називају Србима, али суштински то нису, јер су им животна дјела далеко од онога што српство подразумијева, објављено је на сајту Епархије.

– Да бисмо сачували себе, морамо се вратити себи, препознати у нама оно хришћанско, српско и људско. У супротном, биће нас све мање, постаћемо све гори, лаж ће царевати на нашим уснама, а среброљубље нашим срцима – поручује владика Сергије.

Извор: ИСКРА

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com