Љиљана Бегенишић

75125 klett ov udzbenik biologije 1 iffЂАЦИ који ће следеће школске године кренути у 8. разред биће прва генерација која ће часове биологије похађати по новом програму. Ових дана постали су доступни јавности нови уџбеници биологије за 8. разред у издању издавачке куће Клетт.

Поједини просветари и родитељи који су их прелистали били су шокирани садржајем лекције “Полни и родни идентитет”, у којој се, према њиховом мишљењу, деци погрешно представља ова осетљива тема.

Наставници који су се јавили нашој редакцији скрећу пажњу да се у лекцији где се објашњава родни идентитет између осталог наводи да “временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду то јест родни идентитет, те да се род и пол не морају нужно поклапати код сваке особе”.

Будући осмаци ће, када је реч о полном идентитету, учити и да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе. Наводи се да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има “више него на пример риђокосих”.

А у делу који објашњава “родни идентитет” каже се да постоје особе мушког пола, особе женског пола, трансродне особе и родно неутралне особе.

На месту где се говори о дискриминацији, наведено је да “нам друштво често намеће да род и пол морају да се подударају”.

У уџбенику има и савета: “Адолесценција је време у коме себи треба дати времена и сасвим је у реду ако си збуњен/а, ако се још не проналазиш. Проћи ће још неколико година док не успеш себи да разјасниш шта заиста желиш и шта осећаш. Зато треба да разговараш са неким старијим и искуснијим… Психолог је добар избор.”

Овај садржај је најгрубља увреда и грубо наметање туђег погледа на свет нашој деци.

Ово кажу саговорници “Новости”, који оцењују да се под видом позива на толеранцију деци намеће учење које се најгрубље коси са нашом традицијом и вером.

Један наставник биологије, који није желео да му помињемо име, сматра да се против оваквог наметања свако треба борити на свој начин.

Ја ову лекцију нећу да предајем. Прескочићу је. И то је мој начин борбе. Свако треба да устане на свој начин, а не да стално чека да неко други нешто уради – наводи наш саговорник.

75119 bilogija 1 f

Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије, каже да је овај уџбеник директно супротан Уставу и законима државе Србије и за његово пуштање у школе треба да одговара онај ко је одобрио његову употребу, дакле Завод за унапређивање образовања и васпитања.

75120 bilogija 2 iff

Ово није први пут да Клетт промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па монополски положај Ово је још један доказ да цео систем издавања и набавке уџбеника треба преиспитати и вратити под државну контролу тамо где је очигледно зацарила корупција и системско идеолошко подривање основних вредности као што је породица.

75121 biologija 3 iff

Према његовом мишљењу, ово је пример и како се на мала врата уводи сексуално васпитање, уз то изразито контроверзног типа, баш као што се покушало 2017. када је на притисак јавности надлежни министар морао да укине тзв. образовне пакете.

Ми као родитељи, по свим међународним документима и законима ове државе, имамо право да одлучујемо како ће наша деца да се васпитавају и не желимо да им неко намеће овакву идеологију кроз систем државног школства. Најоштрије захтевамо да се овај и слични уџбеници избаце из система образовања - каже Ђурковић.

75122 biologija 4 iff

Он подсећа да је још 2015. када је први пут покушано да се прогура тзв. Закон о родној равноправности, секретаријат за законодавство Републике Србије упозорио предлагаче из Владе да у Уставу не постоји категорија рода већ полова.

Заговорници родне идеологије настављају да гурају овај концепт и све што је са њиме повезано где год је могуће. Нажалост, они ово гурају на мала врата на све стране - истиче Ђурковић.

75123 biologija 5 iff

Да је на делу прекодирање постојећег идентитета, сматра социолог Љубиша Деспотовић, који тврди да се све ради плански, корак по корак.

Данас у уџбеницима имамо ову лекцију, а сутра ћемо имати да отац и мајка нису то, него су родитељ 1 и родитељ 2. Реч је о о социјалном инжењерингу – наглашава Деспотовић за наш лист. – Мења се полни и родни идентитет, мења се национални идентитет, и то по фазама, кроз образовање, културу, медије… Сликовито речено, ако хоћете неку чашу да напуните новим садржајем, морате да је испразните од старог. А какви ће бити нови садржаји, то ћемо тек да видимо.

Професор Драгољуб Петровић објашњава нам како се пол и род дефинишу у српском језику:

75126 klett ov udzbenik biologije 2 f

У речницима српског језика “пол” се дефинише као “анатомско-физиолошко обележје које разликује мушке и женске јединке и има улогу у оплођавању”. С друге стране, реч “род” има више значења и једно је од њих “пол” (с ближим одређењем: “мушки род”, “женски род”). У српском језику, откад постоје и Срби и њихов језик, те су две речи, дакле синонимне и нико ни Српкињу ни Србина није могао поучавати којега је “пола” или “рода”.

Проф. Петровић подсећа да је нови председник Америке Бајден најавио да ће они свету натурити “ЛГБТ идеологију као саму срж демократије”.

Следбеници оваквих теорија код нас похитали су да утврде, како пише у овом уџбенику, да се “род и пол не поклапају код сваке особе”, да деца могу да “бирају” хоће ли бити мушко или женско – истиче професор Петровић, и закључује:

Та је памет стигла у уџбенике и хоће да разори и највиши природни поредак, и српски православни етос, и српски језик!

75127 klett ov udzbenik biologije iff

КО ПИШЕ УЏБЕНИКЕ?

По процедури, ауторе уџбеника бирају издавачке куће, односно њихове редакције и главни уредници. Стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања, који испитује са својим комисијама и рецензентима да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета.

Ако је Завод дао позитивно мишљење, шаље га министру просвете, који потписује решење о одобравању уџбеника. Ако Завод има примедбе, враћа рукопис издавачу, који је дужан да у року од 10 дана исправи уочене слабости. Уколико се издавач не слаже са примедбама Завода може затражити експертизу рукописа уџбеника. На основу експертског мишљења министар доноси решење о прихватању или одбијању рукописа уџбеника.

Извор: НОВОСТИ

Фото: НОВОСТИ

Опрема: САБОРНИК

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com